reklama

Získejte co nejnižší úrokovou sazbu hypotéky

redakce dne 18. 09. 2013 - 01:00

Chystáte si pořídit hypoteční úvěr? Poradíme vám jednoduchý návod, jak získat co nejlepší podmínky pro vaši budoucí hypotéku.
 

Na úplném začátku vašeho boje o získání co nejlepších podmínek hypotéky, jejichž jedním z kvalitativních předpokladů je výše úrokové sazby, je získání prvotního návrhu vaší budoucí hypotéky. Navštivte vaši banku u které máte vedený osobní účet, případně další finanční produkty, a požádejte bankéře o návrh hypotéky. Dejte si pozor na to, abyste nedostali žádost o hypoteční úvěr.

Vyzbrojeni tímto návrhem zajděte do vedlejší banky. Je velká pravděpodobnost, že vám v bance, kde vás v životě neviděli, nabídnou minimálně o píď lepší podmínky.

Jak dědeček snižoval úrok

Nyní se vraťte do své mateřské banky (případně do jiné) a ukažte jim, co jste získali vedle u konkurence. A potom zajděte do další banky a ještě jednou do jiné apod. Trochu to připomíná pohádku o dědečkovi, jak měnil až vyměnil. Zatímco stařec v pohádce prohandloval hroudu zlata o velikosti koňské hlavy, vy můžete získat v konečném součtu zajímavou slevu oproti původnímu návrhu hypotéky. Úspory mohou být v desítkách až stovkách tisíc korun a to v závislosti na objemu hypotečního úvěru a dalších podmínek.

Nezapomínejte, že nabídky bank jsou časově omezené. Často se vztahují na několik týdnů. Po jejich uplynutí vám banka nabídne podmínky nové, avšak ty již nemusí být tak výhodné jako předchozí. Martyrium tak začíná nanovo.

Co vám pomáhá?

Vliv na úrokovou sazbu má celá řada dalších drobností. Mezi ně patří plejáda finančních produktů, které buďto již využíváte, anebo byste využívat mohli. Jde například o pojištění nemovitosti, životní pojištění, osobní účet, stavební spoření, kreditní kartě nebo spotřebitelské půjčce. V některých případech může mít rozhodující vliv na snížení sazby o jednu setinu procentního bodu třeba to, že se hezky usmějete na sličnou bankovní pracovnici. Jindy naopak to, že na termínovaném vkladu máte zajímavou kulatou sumu.

A co naopak škodí

Jenže co vám pomáhá k získání zajímavých nabídek, vám může v budoucnu i ublížit. Naštěstí svět spotřebního bankovnictví není přespříliš složitý, takže si můžete jednoduše spočítat, na kolik vás veškeré doprovodné bankovní produkty vyjdou. Spočítejte veškeré poplatky a úrokové sazby, které se k nim váží a poté porovnejte jednotlivé nabídky bank. Jako základ berte úrokovou sazbu hypotéky a případné životní a neživotní pojištění, bez kterého hypoteční úvěr nelze sjednat. Zbylé produkty jsou zbytné a nejsou pro čerpání hypotéky podstatné.

Toto je důležité zejména proto, že banky rády mění sazebníky a úrokové sazby v průběhu času. Může se tak velice snadno přihodit, že zatímco nyní byl souhrnný poplatek za osobní účet 100 korun, o několik měsíců později se mohou poplatky dostat třeba na 150 korun. I tento detail může v několikaletém výhledu ovlivnit celkovou nákladovost vašeho produktového portfolia, které jste si k hypotéce sjednali jen za účelem dosažení co nejlepších podmínek. Banka si vybere svůj desátek jinde a jinak.