reklama

Zlato a investiční příležitosti

redakce dne 18. 09. 2012 - 01:00

Investování do zlata je pro některé investory útočištěm v nepříznivých dobách. Máte tři možnosti, jak do zlata investovat.
 

Do zlata lze investovat několika způsoby. Nejtradičnější formou investování do zlata je jeho fyzické držení. Koupíte si pár gramů tohoto žlutého kovu, mincí nebo zlatých šperků a schováte doma do šperkovnice nebo pod matraci. Dalším způsobem jsou otevřené podílové fondy.

Proč vlastnit zlato?

Zlato je odnepaměti přirozeným aktivem, prostřednictvím kterého lidé ukládají peníze. Vidíte-li to podobně, měli byste část majetku uložit právě do této vzácné rudy. Jen musíte vyřešit, jak velkou část majetku chcete mít ve zlatě. Dopředu varujeme před ryze zlatým portfoliem. I při nákupech zlata je vhodné diverzifikovat a nakupovat investiční zlato stejně jako další nástroje kapitálového trhu.

Zlato má v osobních financích dvojí význam. První je již zmíněné uložení majetku, což slouží i jako finanční rezerva. Druhý význam spočívá ve spekulaci na zhodnocení tohoto kovu a jeho případný budoucí prodej.

Obě možnosti se mezi sebou nevylučují a vzájemně se vhodně doplňují. I při plánované spekulaci na růst hodnoty, s cílem zlato někdy v budoucnu odprodat, můžete změnit uvažování a zlato si ponechat jako rezervu na horší časy.

Zlato na burze

První a relativně složitou možností, jak profitovat na zlatě, jsou nákupy přímo na zlaté burze. Proti hovoří dva největší důvody, které jsou pro drobného investora nepřekonatelné. Jedním z nich jsou peníze. Pro obchodování na burze musíte disponovat větší sumou peněz. Požadavkem je suma minimálně v jednotkách tisíc dolarů. Druhá překážka pro vstup na burzu spočívá v tom, že se musíte stát obchodníkem. To vyžaduje legislativní ošetření, tak i další kapitál. Burza je tak pro retailového investora nedostižnou metou.

Zlatý fond

Druhou možností, která je pro drobného investora schůdnější než burza, je nakupování podílových listů komoditních podílových fondů. V Česku se na zlato přímo zaměřuje Zlatý fond, který nabízí investiční společnost ČP Invest. Jak je uvedeno v prospektu tohoto fondu, jsou peníze od retailových investorů investovány do nákupu akcií firem, které se zabývají těžbou, zpracováním, transportem a prodejem zlata. Výhodou je, že fond nenakupuje přímo zlato, ale jen akcie společností, které s ním pracují. Pokud by například splaskla zlatá bublina a zlato se dostalo na svá cenová minima, avšak objem poptávky by byl zachován, nemělo by to mít na hodnotu podílových listů žádný vliv.

„Zlatou složku“ mají i další komoditní fondy, do kterých můžete v tuzemsku investovat. Namátkově lze zmínit třeba ČSOB komoditní fond. V těchto fondech nejsou investice do zlata tolik dominantní, jako je to v případě Zlatého fondu ČP Invest, který se na zlato zaměřuje.

Spoření do zlata

Posledním typem investice do zlata je přímý nákup tohoto vzácného kovu. Ten můžete nakupovat po slitcích a ty si nechávat posílat domů anebo je ponechat u obchodníka v bezpečnostní schránce. Specifickým druhem této investice je nakupování většího slitku, aniž byste ho fyzicky vlastnili. V podstatě si kupujete podíl, který můžete kdykoliv vypořádat – buďto prodat anebo proměnit do slitku, který odpovídá již nakoupenému množství.

Při spoření do zlata či investování do podílových fondů počítejte s poplatky. Zejména tehdy, jsou-li investice předplacené. V praxi to znamená, že v prvních několika nákupech splácíte poplatek.

Zlato i do budoucna představuje zajímavou komoditu, do které uložit část peněz. Příliš to ale nepřehánějte, neboť byste měli mít vaše finanční portfolio co nejvíce diverzifikované.