reklama

Zásadní finanční změny v roce 2021

redakce dne 01. 01. 2021 - 00:00

Připomeňme si zásadní finanční změny, které se vás mohou v novém roce 2021 týkat. Jste-li zaměstnanci anebo důchodci, nemine vás zvýšení mezd, platů a důchodů.

Rok 2021 bude stejně jako předchozí rok 2020 především ve znamení koronaviru, dušení ekonomiky, očkování a obav, zda nebude hůř. Nechceme být posly špatných zpráv, proto jsme se zaměřili na veskrze pozitivní změny, které se vás v tomto roce mohou dotknout.

Snížení daně z příjmů lze považovat za největší změnu letošního roku. Do historie vstoupí pravděpodobně i zmatečným schvalování zákona, které předvedlo hnutí ANO.

Ostatně přichází čas na výměnu předsedy vlády za jiného muže nebo jinou ženu. Proto jsme do výčtu zásadních změn zařadili i termín říjnových voleb do poslanecké sněmovny.

Snížení daně z příjmů

Snížení daně z příjmů a zvýšení slevy na poplatníka jsou jednoznačnými králi roku 2021. Stát si pustil žilou a dobrovolně se vzdal 87,5 miliardy korun, které by jinak zřejmě získal. Na značně populistickém kroku vydělají všichni zaměstnanci. A také ho jednou budou platit. Pamatujte na to, až budete v říjnu letošního roku volit do poslanecké sněmovny. Za zvýšení státního dluhu stáli poslanci z ANO, ODS a SPD.

Čtěte také: Jak efektivně využít státem umělé zvýšení mezd?

Snížení daní z příjmů a následný propad v příjmech státu není moc příjemné pro státní pokladnu, následky tohoto rozhodnutí si zřejmě zase někdy v budoucnu zaplatíme.

Se snížením daně z příjmů, respektive se zrušením superhrubé mzdy, může dojít i k paradoxním situacím, kdy nejeden zaměstnavatel sáhne po snížení hrubých mezd. Propad v čisté mzdě vyrovná snížení daní z příjmů. Podrobněji jsme se tímto možným úkazem zabývali v článku:Tisícikoruna navíc pro každého zaměstnance

Ač to možná zní nebetyčně, stále žijeme v Česku, zemi nejroztodivnějších koumáků, Švarců a Švejků, kteří dnem i nocí hledají příležitosti, jak pravidla a zákony co nejvíce ohnout a přizpůsobit svým potřebám.

Zvýšení minimální mzdy

Od ledna 2021 dochází ke zvýšení minimální mzdy z dosavadních 14 600 korun na 15 200 Kč (s minimální hodinovou mzdou ve výši 90,50 korun). Spolu s minimální mzdou se zvyšuje i zaručená mzda, která v osmi skupinách lidských činností jasně vymezuje dolní limity za odvedenou práci. Stejně jako minimální mzda, tak i zaručená mzda, jsou trnem v oku nejednoho zaměstnavatele.

Zvýšení důchodů

Stejně jako v minulých letech se i letos zvýší starobní důchody v základní i procentní výměře. Základní výměra důchodů se zvýší o 60 korun z loňských 3 490 korun na letošních 3 550 Kč. Procentuální výměra důchodů se zvýší o 7,1 procenta.

Důchodci si plošně polepší o 5,8 procenta. Průměrný důchod v roce 2020 činil 14 500 kč se tak zvýší o 839 korun na 15 339 Kč.

Čtěte také: Důchody v roce 2021

Rovněž si polepší i senioři nad 85 let. V měsíci svých 85. narozeni se jim navýší procentní výměra o tisícikorunu. Tato změna je v Česku zavedena již od roku 2019.

Stravenkový paušál

Od roku 2021 mohou firmy nabídnout zaměstnancům stravenkový paušál. Klasické stravenky jsou i nadále v platnosti a jde buďto o papírové poukázky anebo přednabité elektronické karty, které jsou častou součástí zaměstnaneckých cafeterií. Od letoška mohou lidé dostávat peníze určené na stravování rovnou na bankovní účet se všemi daňovými výhodami z nich plynoucích.

Oproti stávajícím stravenkám, ať už v papírové či elektronické podobě, stravenkový paušál odstraňuje dokládání, že byly peníze určeny na obědy anebo nákup potravin. Časem snad zmizí i samotné papírové stravenky. Ty představují paralelní měnu a zatěžují zaměstnavatele i poskytovatele gastro služeb o provize vydavatelům stravenek, administrativu a starosti, kde lze s danou stravenkou platit.

Odpočty úroků z hypoték

Od nového roku 2021 dochází u hypotéčních úvěrů ke změně u ročního snížení základu daně. Pro nově sjednané hypotéky platí snížení z původních 300 tisíc korun zaplacených na úrocích nově o polovinu na 150 tisíc korun. Snížení se netýká úvěrů, které byly sjednány do konce roku 2020, ani které budou třeba letos nebo později refinancovány.

Prodej nemovitosti se prodraží

Nově se u nemovitostí zavádí tzv. desetiletý časový test při jejich prodeji. Týká se všech nemovitostí koupených od 1. ledna 2021. Abyste mohli tyto nemovitosti prodat bez zatížení daně z příjmů, musíte danou nemovitost vlastnit alespoň deset let.

Výjimku představují byty a domy, u kterých finančnímu úřadu doložíte, že jste příjmy z prodeje reality použili na obstarávání vlastní bytové potřeby. V praxi jde třeba o přestěhování se z menšího bytu do většího u rozšiřování rodiny. Maximální doba, kdy k novému nákupu nemovitosti musí dojít je nejpozději do konce následujícího kalendářního roku, kdy došlo k prodeji předchozí reality. V opačném případě doplatíte daň z příjmu a nová nemovitost se vám zbytečně prodraží.

Chcete prodat nemovitost, ve které bydlíte? Úhradě daně se vyhnete, pakliže jste v dané nemovitosti měli nejméně dva roky před prodejem trvalé bydliště. A pokud jste v nemovitosti bydleli méně než dva roky, považuje se za osvobozující fakt obstarávání vlastní bytové potřeby.

Nemovitosti pořízené před rokem 2021 jsou osvobozené od daně z příjmů při minimální délce držení pěti let.

Volby do poslanecké sněmovny

Osud na další čtyři roky budete mít v rukou v říjnových volbách do poslanecké sněmovny. Stejně jako dalších zhruba osm milionů voličů a voliček. Určitě si podzimní volby nenechte uniknout a jděte volit v pátek 8. října anebo v sobotu 9. října 2021. Česku by zcela jistě prospěla personální změna předsedy vlády, kabinetu i obměna stran v koalici.

V redakci finančního serveru investia.cz bychom si od voleb přáli, aby se nová politická reprezentace více kladla důraz na technokratický způsob vládnutí. Ostatně by to byl velký posun od unylého a nezodpovědného vládnutí podle průzkumů voličských nálad. Případně návrat k aktuálně upozaděnému vnímání politiky na pravolevé škále.

Rovněž by nebylo na škodu zformulovat ideu, kam směřovat stát a národ na další čtyři roky dopředu. Určitě neuškodí opětovné vysvětlení, proč jsme v Evropské unii a v Severoatlantické alianci.

Bitcoin trhá rekordy

Uplynulý rok byl ve znamení nového rekordu bitcoinu. Na sklonku roku přesáhl hranici 30 tisíc dolarů za jednu virtuální minci. Stejně jako u zlata nejde v případě bitcoinu o investici, nýbrž o spekulaci. Schválně si tipněte, za kolik dolarů se bude obchodovat bitcoin na konci letošního roku. My v redakci finančního serveru investia.cz od boku tipujeme, že může jít i o sumu ve výši 200 000 dolarů. Podle analýzy Guggenheim Investments by měla hodnota 1 BTC činit údajně 400 000 USD. Jen není jasné kdy k tomu dojde.

Čtěte také: Rizika a potenciál virtuální měny Bitcoin

investia v roce 2021

I v roce 2021 budeme názorové médium než pouhými kopírovači a tapetovači aktuálního dění. Tímto vám přejeme šťastné vykročení do Nového i nového roku 2021.