reklama

Fond pojištění vkladů: Zrychlení výplaty vkladů a pojištění nad 100 tisíc eur

redakce dne 16. 06. 2014 - 00:00

Pojištění vkladů v bankách a záložnách dozná několika změn. Zkrátí se doba výplaty a zvýší se limit pro pojištění vkladů.
 

Až někdy v blízké budoucnosti skončí svou činnost družstevní záložna, u které máte peníze, získáte je rychleji, neboť se v návaznosti na evropskou legislativu změnily některé parametry. Stejně tomu bude i v takových případech, kdy máte na účtu více peněz než ekvivalent sumy 100 tisíc eur. Čtěte také: Na koho se vztahuje pojištění vkladů?

Pojištění vkladů se vztahuje na banky, záložny a stavební spořitelny. Avizované změny přináší Směrnice Evropské komise o systémech pojištění vkladů.

Nemění se základní výše, do které jsou pojištěné vklady. Ta nyní činí 100 tisíc eur (dle ČNB 2,744 milionu korun k 13. červnu 2014). Aktuální lhůta pro výplatu vkladů je stanovena na 20 pracovních dnů.

Kratší doba pro výplatu

Podle uvedené „Směrnice“ by se mělo vyplácení vkladů Fondem pojištění vkladů (FPV) postupně zkracovat. Po roce 2020 by mělo klesnout na 15 pracovních dnů, o tři roky později na 10 pracovních dnů a od roku 2024 by výplata náhrady vkladů neměla být delší než sedm pracovních dnů. Tuzemský Fond pojištění vkladů chce nejkratší možnou lhůtu, tedy sedm pracovních dnů, stihnout zavést již od 1. června 2016. Vyjádření zástupců FPV je v tomto ohledu ohleduplné k neustálým změnám tuzemské legislativy. Má jednak ušetřit náklady a zároveň administrativní úkony, které by se během následujících deseti let musely dělat. Čtěte také: Prazáklad finanční gramotnosti: Jaké finanční produkty jsou a nejsou pojištěné

Novinkou v přechodném období je výplata záloh na živobytí. Výplata této sociální zálohy musí proběhnout do pěti dne od podání žádosti. Sociální záloha u nás zřejmě nebude zavedena, neboť FPV ji přeskočí právě zrychlením celého procesu.

Pojištění vkladů nad 100 tisíc eur

Novinkou v rámci FPV je pojištění vkladů nad 100 tisíc eur ve výjimečných situacích. Mezi výjimečné situace patří například příjem peněz z prodeje nemovitosti, získání svatebního či jiného daru, odstupného při výpovědi ze zaměstnání, náhrady škody nebo vyplacení pojistného na základě úmrtí blízkého člena rodiny. Bližší informace jsou zatím ve stadiu odlaďování, neboť podle FPV je tento bod zranitelný při podvodném jednání. Zatím se ještě přesně neví, jakých situací se bude přesně týkat.

Dalším výrazným úkonem je výplata náhrad vkladů z poboček bank. Nebude tak nutné cestovat za hranice státu a žádat tam o výplatu finančních prostředků.

Informační povinnost

Bonusem vedoucí ke zvýšení finanční gramotnosti bude informační povinnost finančních institucí. Ty budou muset při podpisu smlouvy k depozitnímu produktu uvést výši pojištění vkladů a systém vyplácení náhrad. Poté budou muset nejméně jednou ročně informovat svého klienta o systému pojištění vkladů a dalších nezbytných informacích. Čtěte také: Krach banky či záložny nebude lidi tolik bolet