reklama

Zuno Bank útočí tvrdě na solar, stejně jako před lety mBank

redakce dne 20. 07. 2011 - 00:00

S úrokovou sazbou dvě procenta na spořicím účtu bez výpovědní doby se snaží Zuno Bank přilákat zájem střadatelů. Stejně jako před čtyřmi lety mBank. Podobností s touto bankou je více. Třeba v postavě tiskové mluvčí, kterou je bývalá televizní redaktorka Pavla Renčínová.

Další podobnost je ta, že za mBank stojí silná německá banka Commerzbank, která patří mezi největší v Evropě. Za Zuno bankou stojí středoevropská dravá štika Raiffeisenbank.

Když shrneme nabídku Zuno Bank, nenabízí tato nově vzniklá banka nic nového a ani převratného. Spořicí účet s dvouprocentním úrokem patří mezi ty vyšší, které místní banky nabízejí, ale na roční úrokovou sazbu 2,8 procenta spořicího konta od Metropolitního spořitelního družstva (MSD) jaksi Zuno Bank nedosahuje. Avšak Zuno Bank (stejně jako většina bank) má internetové bankovnictví, které zase naopak MSD nemá. Takže ani vysoký úrok nemusí být v dnešní době konkurenční výhodou. Dvouprocentní úrokovou sazbu nabízí v současné době ještě AXA Bank a s určitými podmínkami i mBank. Čtěte také: AXA: Banka, pojišťovna a penzijní fond

Právě agresivní úroková politika by se Zuno Bank mohla povést. V Česku je dost lidí, kteří jsou citliví na úrokové sazby spořicích účtů. Ani oponenti nespí. Zvedají prst řka, že podobný pokus zde byl již v roce 2007, kdy na české retailové klienty zaútočila mBank. Ta po roce fungování na tuzemském trhu otevřela svým klientům přes 250 tisíc osobních a spořicích účtů a stala se tak podle této metriky šestou největší bankou u nás.

Pár informací o Zuno Bank

Zuno Bank zahájila svůj provoz 19. července 2011. Patří do finanční skupiny Raiffeisen Bank International, která tak koncept Zuno nejdříve vyzkoušela na Slovensku a nyní ho rozšiřuje do dalších zemí střední a východní Evropy. Letos chce otevřít ještě pobočku v Polsku. Koncept Zuno Banky má být ryze internetová banka s velice malým počtem poboček a obchodních míst. Hlavní důraz je zaměřen na internetové bankovnictví. To by mělo být kvalitní, neboť Raiffeisenbank koncem minulého století pohltila eBanku, která tehdy byla u nás na poli internetového bankovnictví jedničkou.

Co nabízí Zuno Bank?

Kromě již uvedeného spořicího účtu nabízí Zuno Bank dva účty. Ty nazvala jednoduše jako Účet a Účet Plus. Kromě toho se snaží zaujmout potenciální klienty běžným vkladem. Drobnou změnou oproti tuzemským zvyklostem v úrokových sazbách je běžný vklad, který lze sjednat na půl roku a je úročen 3,5 procenty ročně. Tento vklad si můžete zařídit do konce září letošního roku. Čtěte také: Spořicí účty: Úrokovými sazbami hýbou nové banky

Zuno Bank nabízí veškeré transakce s účtem prostřednictvím internet bankingu bezplatně. Jestliže však využijete telefonního operátora pro nastavení bezhotovostního příkazu, inkasa apod., zaplatíte za každý úkon 30 korun.

Osobní účet: Účet a Účet Plus

Zuno bank nabízí dva účty. Podrobnější informace o poplatkové politice naleznete v níže uvedené tabulce.

Sazebník Účtu a Účtu Plus

Služba Účet Účet Plus
Vedení účtu měsíčně 0 Kč 68 Kč
Podmínka pro vedení bez poplatku není průměrný zůstatek nad 200 000 Kč nebo objem plateb kartou nad 5000 Kč
Tuzemské platby příchozí i odchozí 0 Kč 0 Kč
Trvalé příkazy (zadání, změna, zrušení, provední) 0 Kč 0 Kč
Inkasa (zadání, změna, zrušení, provedení) 0 Kč 0 Kč
Příchozí europlatba neuvedeno neuvedeno
Odchozí europlatba 180 Kč 180 Kč
Odchozí platba v cizí měně 280 Kč 280 Kč
Debetní karta Visa Classic 0 Kč 0 Kč
Výběr z bankomatů Raiffeisenbank v ČR 18 Kč 0 Kč od 1000 Kč a více, jinak 18 Kč
Výběr z ostatních bankomatů v ČR 38 Kč 38 Kč
Výběry z bankomatů v zahraničí 80 Kč 80 Kč
Opětovné vydání karty 0 Kč 0 Kč
Cash Advance 118 Kč 118 Kč
Elektronický výpis 0 Kč 0 Kč
Výpis poštou 48 Kč 48 Kč
Balíček za všechny SMS měsíčně 18 Kč 0 Kč
Automatický převod mezi spořicím a běžným účtem měsíčně 18 Kč 0 Kč

Zdroj: Zuno Bank

Jako jediná banka nabízí Zuno Bank krátkou smlouvu. Jestliže se rozhodnete pro otevření osobního účtu anebo pro některý ze spořicích produktů, budou vás čekat příjemné dvě strany, ve kterých vás banka seznámí s těmi nejpodstatnějšími informacemi o daném finančním produktu.

Zuno Bank není letos jedinou novou bankou. Na podzim má odstartovat Air Banka, která patří do finanční skupiny PPF. V červnu se rovněž přejmenovala Banco Popolare na Equa Bank. Čtěte také: Air, Equa, Zuno: Kdopak půjde z kola ven?