reklama

Tipy na knihy: Důvtipní roboti řídí kartel

redakce dne 22. 12. 2023 - 00:00

Poznáte z titulku článku knihy, které jsme zařadili do letošních redakčních tipů? Ne? Nevadí, odpověď je od vás daleko na jedno kliknutí.

Trojice knih, které jsme letos v redakci finančního serveru investia.cz přečetli. Respektive, přečetli jsme mnohem více knih, ale níže uvedené nás zaujaly natolik, abychom se s vámi podělili o naše postřehy z nich.

Důvtipný zákazník

Tim Harford, 2008, Leda

Prohlédněte tipy prodejců, jak ostatně vyzývá podtitul knihy Důvtipný zákazník britského ekonomického komentátora Tima Harforda. V deseti kapitolách vás provede s ekonomikou současnosti.

Přečtete si, jak fungují supermarkety a dokonalé trhy. Seznámíte se s dražbou frekvencí mobilních operátorů v USA a Velké Británii. Stejně jako zjistíte důvody, proč jsou chudé země prostě chudé a co pomohlo Číně k jejímu bohatství.

Roboti nastupují

Martin Ford, 2017, Rybka Publishers

Starší a trochu temnější kniha Roboti nastupují napsal americký spisovatel a podnikatel Martina Forda. Autor předpovídá temnější budoucnost, do které vstupují roboti, koboti a umělá inteligence po boku lidí, kteří jimi budou vytlačováni na trhu práce.

Ford krotí pozitivní očekávání veřejnosti i odborníků, že s příchodem neživých pracovníků vzniknou nové pracovní pozice pro živé lidí. Potlačuje nadšení a nabádá k obezřetnosti. Především před vznikem nových pozic, kterých bude daleko méně než těch zaniklých. Svá tvrzení dokládá na statistických datech amerického pracovního trhu.

Narkonomika: Jak řídit drogový kartel

Tom Wainwright, 2023, Nakladatelství Bourdon

Britský novinář Tom Wainwright se v polovině desátých let minulé dekády podíval na zoubek drogových kartelů operujících v Mexiku, Kolumbii, Spojených státech a v Evropě. Zvídavého čtenáře překvapí celou řadou postřehů o fungování tohoto organizovaného zločinu.

Wainwrightovo tvrzení, že šéfové kartelů opisují od úspěšnějších byznysů typu McDonalds, Walmart nebo Coca-Cola, jsou dobře podložená a vyzdrojovaná. Narkonomika představuje, i přes její smutný obsah, chytře pojatou knihu.

Tři knihy, tři různé oblasti. Z uvedeného výčtu nás zajímá především umělá inteligence a „budoucnost nepráce“, což je titul české knihy, kterou jsme do výběru nezahrnuli.