reklama

Jak sehnat pozemek

redakce dne 24. 05. 2018 - 05:00

Pro pořízení pozemku je dobré využít služeb právníka, případně notáře. Sehnat dobrý pozemek lze celou řadou způsobů.

Není-li majitel pozemku z vašeho okolí (rodina, přátelé) využijete s nejvyšší pravděpodobností služeb realitní kanceláře anebo realitním internetovým portálem.

Kromě hledání toho nejlepšího pozemku je nezbytné mít vyřešeno i jeho financování. Především tehdy, jde-li o parcelu ve větším městě. Ceny se mohou vyšplhat i na jednotky tisíc korun za metr čtvereční.

Stavební parcela

Drtivá většina zájemců o pozemek jsou lidé, kteří poptávají stavební parcely pro stavbu rodinného domu nebo vily. Rozloha stavebních parcel je od nižších stovek metrů čtverečních až po vyšší tisíce metrů. Především v Praze jsou metrové ceny příliš vysoké, takže zde tvoří většinu stavebních parcel menší výměry.

Sehnat pozemek pro stavební parcelu bývá běh na dlouhou trať.

Pole, louky, lesy

Pro nákup pole nebo louky, stejně jako lesa je určující, co chcete s polností dělat. Ceny zemědělské půdy před několika lety začaly růst. Nyní se pohybují na svých maximech (záleží na kvalitě, bonitě půdy).

U polí, luk, lesů, vinic, sadů a rybníků se již očekává, že potenciální zájemce má o daný typ nemovitosti zájem z určitého důvodu. Třeba proto, že je zemědělec anebo vinař.

Vinice, rybníky, sady

Méně časté jsou pozemky jako vinice, rybníky, sady.

Pozemky na prodej

Vhodné pozemky na prodej se dají sehnat libovolnými kanály. Jaký zvolíte vy, závisí čistě na vás.