reklama

Český důchodce, chudý důchodce?

redakce dne 01. 03. 2024 - 00:00

Dá se vyžít s 20 tisíci korunami? Otázka za milion nemá jednoznačnou odpověď. Minimálně dokáže vhodně nasměrovat k zamyšlení, zda podobná částka bude vám, coby budoucímu penzistovi stačit.

Průměrný český sólo starobní důchod činil ke konci minulého roku 20 262 korun. Pro chudý důchod stačí udělat málo, třeba spoléhat se na výplatu starobního důchodu na stát. Bez dalšího finančního zajištění. Tuto nelichotivou praktiku si osvojila řada lidí.

Odpovědná příprava nejednoho Čecha na stáří spočívá tím, že spoří do penzijního produktu, ve kterém mají nastavenou konzervativní investiční strategii a spokojí se s málem. Klidně i s reálně klesající hodnotou peněz, kterou jim spolehlivě ukradne inflace. Své o tom ví 2 413 273 účastníků, kteří hromadně a hlavně zbytečně chudli ke konci roku 2023 v transformovaném účastnickém penzijním fondu, nástupcem penzijního připojištění. Zde výnosy nehledejte. Bohužel další setrvávání v konzervativních fondech bude mít za cíl další finanční chřadnutí.

Důchody stejné jako mzda

Jeden z českých důchodových mýtů je, že starobní důchod bude ve stejné výši jako předchozí mzda nebo plat. Tohle platí je tehdy, kdy celý život pracujete na úrovni minimální mzdy. Starobní důchod bude o trochu nižší než vámi dosahovaná minimální mzda. Náhradový poměr je pro nízkopříjmové štědrý. S rostoucí výplatou náhradový poměr klesá.

V Česku pracuje v hrubém mzdovém rozmezí od 20 do 80 tisíc korun měsíčně 80 procent zaměstnanců, což představuje 3,6 milionu lidí. Starobní důchod vyšší než je hrubá mzda 20 tisíc korun (17 250 korun čistého) pobírá sice 80 procenta seniorů, přičežm v rozmezí 17 až 23 tisíc korun je to 1,3 milionu starých lidí.

Z srovnání vyplývá, že pro velkou část české ekonomicky aktivní společnosti vysoký důchod nezbyde. Celkový počet důchodců byl k závěru minulého roku 2,3 milionu osob.

Investujte na zadní kolečka

Bez investiční přípravy se na budoucí podzim života nikdo, kdo pracuje nebo podniká. Bez rozdílu, zda jde o osobu s nízkými příjmy nebo o manažery milionáře. Rozdíl mezi přežíváním a příjemným životem v důchodu spočívá v maličkosti. Drobností je přitom, zda byla dotyčná osoba natolik prozíravá, že se dlouhodobě připravovala na budoucnost.

Tři kroky k vyšší penzi

První krok vedoucí k budoucímu spokojenějšímu životu začíná teď. Podívejte se do vašeho domácího účetnictví, zda dokážete odložit stranou pět, deset, dvacet procent vašich čistých příjmů. Pakliže ano, čeká vás volba vhodného penzijního a investičního nástroje. A to není vše. V dalších letech až desetiletích bude nutné dodržet investiční disciplínu a odkládat pravidelně jasně vymezenou úložku.

Jste připraveni na dlouhodobou investiční výzvu?