reklama

Dva miliony do šťastné penze

redakce dne 23. 06. 2023 - 00:00

Pro příjemný podzim života je podle odborníků důležité mít v dlouhodobé rezervě alespoň dva miliony korun. Touto sumou disponuje hrstka Češek a Čechů.

Vyplývá to alespoň z průzkumu České spořitelny společně se Sociologickým ústavem a projektem Evropa v datech na vzorku dvou tisíc respondentů ve věku od 18 do 65 let.

Z průzkumu vzešly zajímavé informace. Například 36 procent lidí má našetřeno méně než 100 tisíc korun, dalších 18 procent obyvatel méně než 50 tisíc. V obou případech platí, že polovina Čechů a Češek nedisponuje závratnými úsporami. Žádnou finanční rezervu nemá 27 procent osob.

Desetinásobek měsíčních příjmů má naspořeno nebo zainvestováno 12 procent lidí. Pouze čtyři procenta lidí v předdůchodovém věku drží finanční majetek přesahující dva miliony korun.

Z průzkumu rovněž vyznělo, že pro plno lidí je tvoření úspor komplikovanou a těžkou záležitostí. Zejména s ohledem na vyšší inflaci a ceny. Ani vývoj mezd nedokáže na inflaci reagovat a dochází k propadu reálných příjmů velké části obyvatel.

Miliony k důchodu

Právě dva miliony korun jsou podle odborníků v současnosti nejlepší výchozí sumou pro bezstarostnou penzi. Vychází se z předpokladu, že člověk pobude v důchodu zhruba 25 let. Po celou dobu může ročně využít nejméně sto tisíc korun, což je osm tisíc měsíčně navíc ke svému starobnímu důchodu. Peníze, které mnohdy rozhodnou o pohodové době v penzi.

Mix investic a spoření

Jak je milion korun obtížné naspořit ví nejeden čtenář nebo čtenářka finančního serveru investia.cz. Nejlepší taktikou je odložit stranou nejvíce peněz co jde. Část peněz vám zůstane na spořícím účtu, část byste měli zhodnocovat v investicích.

Určitě by nemělo chybět penzijní spoření nastavené na dynamickou investiční strategii, ke zvážení jsou investiční platformy a případně dobře řízený otevřený podílový fond. Akciím, ač se jeví jako nejlepší možné řešení, je lepší se obloukem vyhnout. Zejména tehdy, máte-li omezené finanční zdroje a nedokážete nakupovat více akciových titulů zároveň.

Právě struktura uložení finančního majetku je klíčová. Pokud byste si na běžný bankovní účet uložili v roce 2000 milion korun, budete mít nyní reálně zhruba polovinu.