reklama

Jak na závěť

redakce dne 20. 10. 2020 - 00:00

Než napíšete závěť, je vhodné si pečlivě promyslet, komu a co odkážete. Samotné sepsání poslední vůle je poté mnohem snazší.

Říká se, že kdo má sepsanou závěť, má uspořádaný život. Nezáleží příliš na tom, zda má dědice, ani s jak velkým majetkem ve své poslední vůli nakládá. Závěť není povinná, vašim blízkým, jako je třeba životní partner nebo potomci, náleží zákonem stanovená část vašeho majetku. Celkem existuje šest skupin dědiců. Kdybyste chtěli pamatovat po své smrti i na další osoby, je vhodné poslední vůli sepsat.

Čtěte také: Jak naložit s nečekaným dědictvím nebo výhrou

Pro sepsání závěti dobře poslouží obyčejný koníček. Vášnivý sběratel krabiček od zápalek může svou sbírku odkázat místnímu muzeu nebo spolku sběratelů krabiček od sirek. Pomocí závěti se jeho vůle snadno promění ve skutek. Zatímco bez kšaftu by krabičky od zápalek mohli také rovnou putovat do kontejneru. Pro pozůstalé jde o návod, jak naložit s částí vašeho majetku. Krabičky od zápalek je spíše úsměvný příklad, zato sbírka prvorepublikových poštovních známek nebo vycizelovaných deset automobilových veteránů může vzbudit nejeden spor mezi pozůstalými a odstartovat vleklou právní bitvu.

V průběhu života se bude váš majetek i mezilidské vztahy proměňovat. Proto je dobré myslet i na průběžné aktualizace poslední vůle.

Kdo co dostane?

Napsat závěť znamená pečlivě promyslet, kdo co dostane. Existuje jednoduchá pomůcka, jak se dobrat ke kýženému cíli a k první verzi závěti. Napište si nebo namalujte na papír veškerý váš movitý i nemovitý majetek. Vedle něho připište jména lidí, na které byste chtěli ve svém testamentu pamatovat. Než se vydáte za notářem mějte jasno, kdo co dostane.

Neopominutelný dědic

Úkolem notáře je zlegalizovat vaši poslední vůli. Třeba už jen tím, že vám sdělí, koho nesmíte ze závěti vyloučit. Budete-li přesto trvat na vydědění, sdělí vám notář podmínky, kdy je možné nehodného příbuzného ze své poslední vůle odstranit. Pro vydědění musíte uvést jasně dané důvody. V nejednom případě není vyloučení dědiců banalitou. Bez odborné právní rady se do celého procesu raději nepouštějte. Nemáte-li ve své rodině doslova toxické vztahy, vydědění se vám zřejmě jen tak nepovede.

Čtěte také: Jak na dluhy při rozvodu a dědictví?

Cena za sepsání závěti

Oficiální zpracování závěti přes notáře a její uložení do Centrální evidence závětí vás vyjde na 1800 korun, přičemž 1500 korun uhradíte za notářský zápis a 300 korun stojí uložení vůle do již zmíněné centrální evidence. Určitě jde o investici, která se vyplatí přinejmenším pro pozůstalé.

Čtěte také: Dědická a darovací daň

Nemovitost má jednoho majitele

Už do pradávna platí poučka, že nemovitost má mít jen jednoho vlastníka. Při současných cenách realit dostává tato zásada dost zabrat, zejména v Praze a v dalších velkých městech. Svým rozhodnutím s nejvyšší pravděpodobností přivedete své dědice k jednomu z mnoha řešení, kterým je prodej nemovitosti a rozdělení peněz mezi pozůstalé.

Čtěte také: Rizika plynoucí ze správy peněz a majetku

Svěřenské fondy

U firem a dalších majetků vyšších hodnot je již zapotřebí postupovat při psaní závěti obezřetněji. V tomto případě vám více pomůže právník než notář.

Čtěte také: Jak zjistím, že jsem obmyšlená osoba?

Určitou jistotou proti rozdrobení majetku představují svěřenské fondy, k těm se váží vyšší vstupní částky, aby se fond vyplatilo zřídit. Někteří zainteresovaní profesionálové z řad právníků, kteří se zakládáním svěřenských fondů zabývají, mluví o uloženém majetku v hodnotě stovek milionů korun.