reklama

Jak na výběr správné hypotéky

redakce dne 08. 11. 2012 - 12:00

Hypoteční úvěr patří mezi největší lidský závazek, který si můžete během života pořídit. Výběr správné hypotéky tak není radno podceňovat.

 

Z tohoto důvodu byste měli ještě před návštěvou banky nebo hypotečního makléře mít jasno v jednotlivých druzích hypoték. Hypotéka je úvěr, který je krytý nemovitostí. V případě potíží splácet hypotéku může věřitel – ten kdo půjčil peníze – v našem případě banka, zabavit nemovitost a jejím prodejem získat zpět finanční prostředky.

Na začátku celého procesu banka zjistí na základě vámi dodaných osobních informací vaši bonitu, tj. schopnost splácet úvěr. Poté vám přiřadí maximální možný úvěrový rámec. Celému procesu, kdy banka zjišťuje, kolik peněz může žadateli půjčit, se nazývá scoring.

Co je hypotéka

Hypotékou je takový úvěr, který vám věřitel, banka, půjčí oproti hodnotě nemovitosti. Ta se v případě vašeho nesplácení stává majetkem banky, která ji nejčastěji prodá, aby získala zpět své peníze. Zabavení nemovitosti, která je navíc zatížena věcným břemenem v katastrálním rejstříku ve prospěch věřitele, se však banky brání. Přeci jen je jejich hlavní byznys půjčování peněz, a ne prodej realit.

Refinancování hypotéky

Refinancování hypotečního úvěru začíná být poslední dobou důležitým tématem, mnohdy zajímavějším, než jsou samotné hypotéky. Refinancování hypotéky se děje vesměs po uplynutí tří až pětileté fixace úrokové sazby.

Jedna hypotéka, mnoho různých názvů

Hypotéční úvěr je pouze jeden, ale banky ho rády marketinkově rozdělují do dalších skupin. Na trhu tak můžeme najít například předhypoteční úvěr, hypotéku pro mladé, australskou hypotéku nebo hypotéku bez prokazování příjmů. Pro získání jednotlivých úvěrů je zapotřebí splnit předem daná kritéria. Někdy vám může pomoci váš věk, jindy zase celková výše úvěru.

Australská hypotéka

Novinkou na tuzemském hypotečním trhu je australská hypotéka. Jejím tvůrcem je Hypoteční banka. V kostce jde o to, že čím vyšší úvěr získáte, tím vám banka sníží úrokovou sazbu. Za každý započatý milion korun je to o 0,1 procenta nižší úrok. Maximální možná sleva na úrocích může činit až 0,4 procenta. Obdobou k australské hypotéce je australská půjčka, která vychází z podobného principu, jen jde o klasický spotřebitelský úvěr.

Americká hypotéka

Americká hypotéka je neúčelový úvěr. Abyste americkou hypotéku získali, musíte zastavit nemovitost v osobním vlastnictví. Oproti klasické hypotéce však přijaté finanční prostředky neslouží pro nákup dané nemovitosti, nýbrž je můžete využít na jakýkoliv účel. Nevýhodou bývá především vyšší úroková sazba a nižší objem úvěru oproti hodnotě zastavené reality.