reklama

Výpočet čisté mzdy 2020 (online kalkulačka)

redakce dne 11. 09. 2014 - 00:00

Spočítejte si čistou mzdu na mzdové kalkulačce podle aktuální platové metodiky pro roky 2019 a 2020. Výsledky výpočtu jsou online.

Zjistěte, jak vysoký pobíráte čistý plat. Případně jak vysoký příjem budete mít po odměnách a bonusech, nebo po zvýšení mzdy u vašeho zaměstnavatele.

Čtěte také: Jak vypočítat čistou mzdu?

Kalkulačka čisté mzdy pro roky 2020 a 2021

Hrubá mzda
Počet dětí
ZTP  
Poplatník je student  
   
 

Jste se svou čistou mzdou spokojeni? Pokud ano, je vše v naprostém pořádku. Pakliže nikoliv, můžete se pokusit zvýšit si váš plat. Možností je hned několik.

Složení mzdy

Mzda se skládá ze tří částí – čisté, hrubé a superhrubé mzdy. Superhrubá mzda je celkový náklad za vaši práci, kterou za vás zaplatí váš zaměstnavatel. Superhrubá mzda představuje sociální a zdravotní pojištění, který hradí zaměstnavatel.

Hrubá mzda je pak taková, kterou vidí zaměstnanec na své výplatní pásce, avšak z ní je nutné odvést rovněž pojištění a daň z příjmu. Čistou mzdu pak dostane na svůj účet. Konečný příjem lze ještě zvýšit pomocí daňových bonusů jako jsou ty na děti, manželku, ZTP/P, studium.

Příjmy je možné zvýšit i prostřednictvím spoření na penzi, životního pojištění nebo třeba darováním krve. Jde však o fakticky omezené možnosti. Hlavní devizou by měla být vaše práce nebo podnikatelská činnost.

Výplatní páska online

Řada zaměstnavatelů umožňuje svým zaměstnancům, aby se na výplatní pásku dívali online. Aplikace, které k tomu slouží je bezpočet. Zaměstnanec si do svého chytrého mobilního telefonu stáhne příslušnou aplikaci, ve které se mu kromě standardních údajů jako jsou odvody pojistného a informace o čisté, hrubé a superhrubé mzdě rovněž údaje o čerpání dovolené nebo různých prémiích, odměnách, přesčasech a bonusech daného pracovníka.

Výplatní kalkulačka

Spočítejte si vaši mzdu na výplatní kalkulačce.

Jak na vyšší plat?

Jste nespokojeni s vaším aktuálním příjmem? Pakliže ano, řekněte si u svého zaměstnavatele o vyšší mzdu. Přečtěte si jak na to v příspěvku Jak dostat v práci přidáno.

Druhou možností je změna zaměstnání anebo vyzkoušet podnikat. Nemusíte se však vydávat do nejistých vod. Pro začátek stačí vyzkoušet podnikání při zaměstnání. Případně si najděte brigádu nebo jiný způsob přivýdělku.

Čtěte také: Co lze vyčíst z výplatní pásky?

Domácí rozpočet, příjmy a výdaje

Lidé často zapomínají na jinou věc, kterou mohou velice rychle a efektivně řídit své finance. Jde o důsledné dodržování finanční disciplíny prostřednictvím domácího rozpočtu. S tím se pojí dobré plánování příjmů a především výdajů.

Čtěte také: Inventura v osobních a rodinných financích

Mzda, plat a výplatní kalkulačka

Ačkoliv se to nezdá jako velký rozdíl, mzda není plat. Ať už pobíráte mzdu nebo plat, můžete si spočítat váš čistý příjem na přiložené výplatní kalkulačce.