reklama

Akcie online: Kde nakoupit cenné papíry v reálném čase?

redakce dne 13. 07. 2011 - 00:00

Nákup akcií online není žádný problém. Nakupovat přímo v reálném čase může korporátní investor přímo na burze, tak i malý investor využívající služeb některého z brokerů. Zvláštní kapitolou je přímý nákup prostřednictvím aplikace RM-Systém.

Jste-li investor, který nakupuje cenné papíry po jednotkách, maximálně po desítkách kusů, můžete využít dvou obchodních modelů, pro online nákup akcií. Prvním z nich je využití služeb brokera čili obchodníka s cennými papíry. Druhý způsob je zřízení vlastního obchodního účtu a nakupovat akcie bez nutnosti zadávat někomu pokyny k nákupu nebo prodeji. Čtěte více: Akcie: Pravidelná dividendová renta anebo vysoké výnosy?

Broker na telefonu

Nakupovat a prodávat akcie online můžete prostřednictvím investičních společností. Jde například o společnosti Patria Online, Atlantik Finanční trhy, Colosseum nebo Broker jet České spořitelny. V praxi to funguje tak, že po podepsání komisionářské smlouvy je vám přidělen konkrétní makléř, který s vámi konzultuje veškeré vaše obchodní rozhodnutí. Respektive vy máte k dispozici telefonní číslo a e-mail na konzultace ohledně nákupu nebo prodeje.

Investiční společnosti nabízejí pro své klienty investiční bulletiny, na jejichž základě se můžete rozhodovat, zda nakoupíte akcie či je naopak prodáte. Výhodou je, že máte relativně dostatek informací a veškeré vaše dotazy vám zodpoví kvalifikovaná osoba, která je za poskytování rad placená. Další výhodou je, že prostřednictvím kapitálové společnosti můžete nakupovat a prodávat akcie online v rámci Burzy cenných papírů Praha.

Na druhou stranu je spolupráce prostřednictvím brokera dražší, než kdybyste využívali třeba služeb obchodní platformy RM-Systém. Rovněž musíte disponovat větším objemem peněz. Podmínkou pro spolupráci je mít k dispozici předem minimální obnos peněz v desítkách tisíc korun.

Obchodujte akcie online v rámci RM-Systému

Pokud nemáte dostatečný objem peněz, které můžete investovat do akcií, anebo nechcete své obchody realizovat prostřednictvím makléře. Plnohodnotnou obchodní platformu pro nákup a prodej akcií online je RM-Systém, který provozuje bankovní skupina Fio banky.

Zatímco v případě brokera na telefonu může uplynout určitý čas od rozhodnutí uskutečnit transakci, naopak v rámci RM-Systému je „zdržení s makléřem“ zcela odstraněno. Investor tak může uskutečnit obchod kdykoliv. Samozřejmostí je dodržení času pro obchodování, které je pro tuzemskou burzu i RM-Systém jednotný. Čtěte více: Stručný průvodce obchodováním v burzovním systému RM-Systém

Akcie online ano, ale s rozmyslem

Jak už bylo výše nastíněno, každý způsob určený pro nákup či prodej akcií online má svá úskalí. Týká se to především chyb, které plynou z ukvapených rozhodnutí. Určitou korekci chybného rozhodnutí může napravit makléř, který je vám přidělen v rámci investování s investiční společností, u RM-Systému může mít vaše rozhodnutí fatální následky.

Chyby lze rozdělit do dvou velkých skupin. Do první skupiny patří takové chyby zaviněné nepozorností. Jde o nejrůznější přehlédnutí v rámci zadávání obchodních pokynů, přepis desetinných čárek, hodnoty akcií, za které je chcete nakoupit anebo prodat. Druhá sorta chyb vzniká na základě špatného úsudku, chybného vyhodnocení dostupných informací či jen zkratkovitému jednání, které se může přihodit každému.

Investování v reálním čase, jakým je nákup a prodej akcií, je tak skutečtně pro každého.