reklama

Jak vytvořit akciové investiční portfolio

Josef Švejda dne 22. 12. 2010 - 00:00

Přemýšlíte o vánočním dárku, kterým byste se mohli potěšit a zároveň by vám v dalších letech přinášel čistý výnos několika procent ročně? Jestli se chcete podarovat, není nic snadnějšího, než si vytvořit akciové investiční portfolio.

Na vytvoření akciového investičního portfolia nemusíte mít stovky tisíc korun. Pro začátek stačí deset tisíc korun a poté postupně přikupovat. Řekněme, že dva až tři tisíce korun měsíčně pro začátek stačí. Prostudujte si odbornou literaturu, než se pustíte do sestavování investičního portfolia.

Jaké akcie kupovat?

Jestliže budete nakupovat v režimu RM-Systému, za deset tisíc korun si koupíte od jedné akcie až po několik set. Měli byste mít na vědomí, že nezáleží na tom, kolik která akcie stojí, ale jaký má společnost potenciál a jestli vyplácí dividendu anebo ji v dohledné době plánuje vyplatit. Držet akcie jen kvůli tomu, že možná vzroste jejich hodnota, není zrovna nejvhodnější způsob, jak vydělat. Čtěte více: Jaké akcie si můžete koupit na českých burzách?

Začínající investoři často dělají chybu, že chtějí vlastnit co nejvíce akcií. To pak nahrává tomu, že kupují takové tituly, jako jsou cenné papíry JČ Papírny Větřní, které stojí osm korun.

Kdy nakupovat aneb Nečasujte!

K nakupování akcií nehledejte žádné startovací pole. Zkrátka si řekněte, že koupíte ten a ten cenný papír a udělejte to. Přemýšlet, že nyní vytoužený cenný papír klesá již třetí den v řadě o jednotky procent, není namístě. V životě akcie je mnoho zvratů, které její hodnotu jednou katapultují do závratných výšin a jindy naopak srazí takřka na samé dno.

Proto nehledejte vhodný okamžik, kdy začít s nakupováním. Odborně se tomu říká časování trhu a téměř nikdo na světě nedokáže své nákupy dobře načasovat. Pro budování investičního portfolia, které chcete držet několik let až desetiletí, je důležité jen jaké množství a jak často kupujete.

Stabilita výnosů v defenzivních oborech

Občas titulní stránky novin plní informace o nové společnosti, jejíž akcie vylétly ze dne na den do závratných výšin. Okamžitě se strhne doslova boj o cenné papíry této firmy a investoři do těchto akcií dávají veškeré své peníze. Dobrá rada zní, že nemá význam investovat do jednoho cenného papíru. I v tomto případě platí, abyste své akciové portfolio diverzifikovali. Čtěte více: Vydělejte deset procent na českých dividendových akciích

Nakupujte proto akcie firem, které fungují v oborech, kterým rozumíte a o kterých si myslíte, že mají do budoucna nějaký potenciál. Nemusí jít nutně o vysoké dividendy, ale o čistý výnos ve výši několika procent ročně je už samo o sobě solidní výsledek.

Pro začínající investora je vhodné investovat do oborů, které jsou tzv. defenzivní. To znamená, že jde o obory a společnosti v nich podnikajících, které nejsou závislé na výkyvech hospodářských cyklů. Například telekomunikační společnosti, ale také energetické nebo vodárenské mají v dobách rostoucí ekonomiky i v jejím útlumu stále stejné výnosy. V českých podmínkách jde o firmy typu ČEZu, Telefónicy 02 ČR nebo tabákového koncernu Philip Morris. Čtěte více: Evropské energetické společnosti ztrácejí na hodnotě