reklama

Tři spořicí účty s nejvyšší úrokovou sazbou na trhu

redakce dne 01. 07. 2011 - 00:00

Mezi spořicími účty jsou pouze tři konta, která zhodnotí vklady nejméně o dvě procenta ročně. V pomyslném boji dominují banky, které mají dvě želízka v ohni. Suverénně nejvyšší úrok nabízí Metropolitní spořicí družstvo.

Tento článek je historický a informace v něm uvedené jsou tudíž neaktuální. Bližší informace o nejlépe úročených spořících účtech získáte v našem pravidelně aktualizovaném přehledu.

V současné době si můžete sjednat pouze tři spořicí účty, které vám zhodnotí vaše peníze o nejméně dvě procenta, a to bez postranních chytáků v podobě výpovědní lhůty. Drobnou výjimku představuje pásmově úročené spořicí konto od Waldviertler Sparkasse von 1842. Čtěte více: Spořicí účty s chytáky

Výhodou „dvouprocentních“ spořicích účtů je, že úrokem pokryjí inflaci a daň z příjmu, kterou banka nebo družstevní záložna automaticky strhne.

Nejvyšší úroková sazba patří kampeličce MSD

Družstevní záložny konkurují bankám zejména ve vyšších úrokových sazbách. Nejinak je tomu i v případě Metropolitního spořitelního družstva (MSD), které pro veškeré vklady na Spořicím kontu nabízí roční úrokovou sazbu 2,8 procenta. Úrok není vázán na výši vkladu ani na výpovědní lhůtu, což je zvláště u spořicích účtů oblíbeným trikem některých záložen a bank. Komplikace mohou vyvstat v případě, kdy se rozhodnete založit spořicí účet. Pobočky Metropolitního spořitelního družstva jsou jen v Praze a Brně. Od 11. července 2011 najdou klienti MSD ještě v Olomouci.

Podmínkou pro zřízení spořicího konta je členství v Metropolitním spořitelním družstvu. Povinný členský vklad je stanoven na stokorunu. Jak pro založení konta, tak i pro vznik členství je nutné se osobně dostavit na některou z poboček.

Termínovaný vklad nebo spořicí účet?

Je lepší peníze uložit na termínovaný vklad nebo na spořicí účet? Přečtěte si článek Termínované vklady vs spořicí účty

AXA Spořicí účet s novým úrokem

AXA Banka, která v Česku nabízí jediný produkt a to AXA Spořicí účet, zvyšuje od 1. července 2011 úrokovou sazbu a pásmo pro vklady. Dosud byly veškeré vklady do jednoho milionu korun úročeny 1,85 procenty a peníze na účtu, které přesáhly jeden milion korun pak sazbou 1,1 procenta. Od začátku léta se základní úroková sazby zvyšuje na dvě procenta pro vklady do tří milionů korun. Uložíte-li na účet více než tři miliony korun, sníží se úroková sazba pro tyto vklady na 1,3 procenta.

„Speciální letní on-line bonus ve výši 250 korun získají klienti, kteří si na webových stránkách AXA Banky založí spořicí účet,“ řekl Marek Zeman, ředitel PR a komunikace finanční skupiny AXA.

AXA připravila i letní akci. Jestliže si sjednáte prostřednictvím internetu spořicí účet, získáte odměnu 250 korun. Účet je nutné založit do konce srpna letošního roku. Další podmínkou pro získání bonusu je, že do deseti dnů ode dne založení spořicího účtu na něj musíte uložit alespoň deset tisíc korun, přičemž zůstatek nesmí klesnout pod tuto částku nejméně do října.

Nejlépe úročené spořicí účty

Informace uvedené v tomto článku nemusejí být k dnešnímu dni již platné. Potřebujete-li vědět, jaké spořicí účty jsou aktuálně nejlépe úročené, navštivte stránku Pět nejlépe úročených spořicích účtů.

Dvě procenta za 59 999 korun

Rakouská banka Waldviertler Sparkasse von 1842 nabízí na Spořicím účtu bez výpovědní lhůty dvouprocentní roční zhodnocení pro všechny vklady, které nepřesáhnou 59 999 korun. Vklady v pásmu od 60 tisíc do 99 999 korun jsou úročeny 0,5 procenty a vklady vyšší než 100 tisíc korun pak jedním procentem. Při zřízení spořicího účtu bez výpovědní lhůty počítejte s poplatkem 200 korun za roční vedení konta. Jestliže máte u Waldviertler Sparkasse von 1842 běžný účet, nebudete za „spořák“ platit nic.

Nemějte vajíčka v jednom košíku

Máte-li volné tři miliony korun, které chcete krátkodobě zhodnotit, neukládejte je na jeden účet. Peníze rozdělte a uložte na spořicí účty alespoň u dvou bank nebo družstevních záložen. Vycházejte z předpokladu, že vklady u bank a kampeliček jsou pojištěné jen do ekvivalentu 100 tisíc eur, což je podle aktuálního měnového kurzu 2,4345 milionu korun. Čtěte více: Krach banky nebude lidi tolik bolet