reklama

„Rouškovné“ pro důchodce

redakce dne 27. 08. 2020 - 00:00

Letošní rok je pro důchodce rokem tučným. Získají mimořádně jednorázově vyplacený příspěvek. Výraznější dopad na důchodový systém mít nebude.

Penzisté letos dostanou jednorázově pět tisíc korun. Státní rozpočet zatíží toto rouškovné, jak se pro mimořádnou výplatu penze vžil neoficiální pojem, dodatečnými 15 miliardami korun. Podle předsedy vlády Andreje Babiše má jít o satisfakci za stres způsobený jarním uzavřením země. Pakliže penzisté stres prožívali, nepramenil z nedostatku peněz, neboť starobní důchody i další sociální dávky chodily pravidelně, řádně a včas. Argument v této rovině neobstojí.

Čtěte také: Průměrný důchod v čase roste

Rádi bychom zodpověděli několik otázek, které se k rouškovnému váží. Poté si probereme motivaci odpovědných politiků.

Kdo má nárok na rouškovné?

S největší pravděpodobnostní získá rouškovné, tj. mimořádný důchodový příspěvek ve výši 5000 korun každý starobní důchodce.

Kde žádat o rouškovné?

Žádat o rouškovné nebude třeba. Automaticky ho dostane každý, kdo pobírá starobní důchod, který se navýší jednorázově o 5000 korun. Termíny výplaty mimořádného důchodu bude v prosinci letošního roku. Zatím není jasný termín výplaty. Tipujeme, že nastane během října/listopadu.

Čtěte také: Důchody 2021: Překročení hranice 15 tisíc korun bude realitou

Za celým rouškovým spektáklem hledejme snahu politiků vládnoucích stran o péči o velkou a disciplinovanou skupinu voličů. Penzisté chodí volit pravidelně a ve velkém množství. Jsou navíc dobře zacílenou skupinou, které se dají posílat prebendy. Začátek letošního října se nese v duchu voleb do senátu a krajských zastupitelstvech.

Učebnicový populismus?

Komentátoři zpravodajských deníků a dalších médií se přiklání k myšlence, že rouškovné je typickým příkladem předvolebního populismu. S nejvyšší pravděpodobností mají pravdu. Načasování výplaty jednorázového příspěvku a jeho výše, která se rovná zhruba polovině průměrného sólo starobního důchodu, není náhodná.

Vhodně to na svém tweetu na Twitteru zhodnotil předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala, když napsal, že na nejbližším jednání poslanecké sněmovny navrhne poslání každému občanovi ČR rovný milion korun. Kdyby se tento návrh realizoval, vyšel by jednorázově státní pokladnu na zhruba 830 miliard korun (při poslání osobám starších 18 let).

Oddalování důchodové reformy

Stále chybí důchodová reforma. O reformě důchodového systému se mluví tři dekády a stále se nenašla politická vůle k prosazení řešení. Jak důchodový systém upravit, aby se v budoucnosti nezhroutil, již víme, pouze nedošlo k faktickému prosazení. A to je škoda. Nejen proto leží odpovědnost na každém, aby se na své stáří dostatečně připravil.

Čtěte také: Jak změnit český důchodový systém?

Rouškovné zaplatí potomci a vnoučata

Rozdávání peněz na mimořádné výplaty rouškovného, které musí vláda přesunout v rámci rozpočtu, nelze považovat za odpovědné chování. Účet za dnešní mimořádný příspěvek ponesou v nedaleké budoucnosti dnešní třicátníci a čtyřicátníci, synové a dcery důchodců, kteří letos dostanou všimné za jejich aktivitu u krajských voleb. Pro „syny a dcery“ už nebude prostor pro výplatu předvolebních úplatků ani výraznějších valorizací penzí v budoucnosti. Jejich penze se vůči hrubé průměrné mzdě propadnou.

Související články:

Odchod do starobního důchodu

Pracující důchodce je nový fenomén

Bohatnoucí senioři

Kolik milionů korun zajistí slušnou penzi?

Dotaz čtenáře: Nemám odpracované roky na důchod