reklama

Důchody 2021: Překročení hranice 15 tisíc korun bude realitou

redakce dne 28. 05. 2019 - 00:00

Očekávání se stalo skutečností. Výše vyplácených důchodů v roce 2021 překoná 15 tisíc korun. Průměrný důchod získá necelá polovina seniorů.

Jak moc reálné je očekávání ve výši vyplácených důchodů v roce 2021 hranici 15 tisíc korun?

Nikdy předtím nerostly sólo starobní důchody tak rychle, jako v letech 2019 a 2020. Každoroční zvýšení o 900 korun nemá v Česku obdoby. Z hlediska starobních důchodců se pomalu narovnává dlouhodobá křivda ve vyplácení nízkých penzí. Valorizace důchodů roste rychleji než v posledních letech. Svůj vliv má i zvýšení pevného výměru, který všem, kteří pobírají starobní, invalidní nebo pozůstalostní důchod, zvedl penzi o další stokoruny.

Čtěte také: V kolika letech můžete jít do důchodu?

Až do roku 2018 se důchody valorizovaly s ohledem na skutečný růst spotřebních cen, na který jsou penze navázány. Poté se jejich růst zrychlil. Částečně jde o politický nástroj dominantní politické strany ANO, která si tímto kupuje hlasy voličů v důchodovém věku. Tato strategie se jí daří uplatňovat dlouhodobě, s ohledem na počet seniorů v penzi, jde o dostatečně velkou zásobárnu voličů.

Kam se posune průměrný důchod?

Dosud platilo, že průměrný důchod pobírá zhruba polovina penzistů. V roce 2018 činil 12 418 korun bez rozdílu pohlaví. Po mohutných valorizacích v roce 2019 a 2020 se mohou důchodci v roce 2021 těšit na průměrný starobní důchod ve výši 15 tisíc korun.

Čtěte také: Proč mám nízký důchod?

V roce 2021 důchody vyskočí nad 15 tisíc korun

Podle vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové se penzisté mohou v roce 2021 dočkat průměrného důchodu ve výši 15 270 korun. Oproti roku 2020 dojde k meziročnímu navýšení penzí o 848 korun. Průměrný sólo starobní důchod pobírá zhruba polovina seniorů. Vláda přidá penzistům o 151 korun více, než kdyby se penze valorizovaly podle zákona.

Třeba se také důchodci v roce 2021 dočkají mimořádné výplaty důchodu, pro který se v roce 2020 dočkalo označení tzv. rouškovného za újmu způsobenou při uzavření ekonomika na jaře téhož roku.

Čtěte také: Rouškovné pro důchodce

Rychlost důchodové valorizace se po roce 2021 zcela jistě zpomalí a nebude dosahovat aktuálních hodnot.

Financování penzí?

Zvýšení penzí o 900 Kč zatíží státní pokladu zhruba 25,92 miliardami korun ročně (počítáno na 2,6 milionu penzistů). Výběr sociálního pojištění má své limity. Loni stát získal mírný přebytek 0,9 miliardy korun. Nelze očekávat, že by se výrazně zvýšil přebytek na důchodovém účtu.

Čtěte také: Důchody za bilion

Z této jednoduché matematiky vyplývá, že pro další růst starobních penzí není z dosavadních zdrojů prostor. Stát se bude muset poohlédnout po novém dofinancování důchodů ze státního rozpočtu. Příjmy se ostatně hledají hůře, respektive ani úspory v hospodaření státu nebudou tak veliké, aby dokázaly pokrýt významnou část z oněch 26 miliard.

Bude zajímavé sledovat, kam se vyvinou debaty politiků ohledně financování penzí. Zda se, stejně jako je tomu na Západě, bude část zdrojů odebírat například z přerozdělování daňových příjmů.

Výplata důchodu v dubnu 2021

Do dubnové výplaty starobních důchodů zasáhnou Velikonoce. Tím se výplata důchodů posune podle níže uvedeného klíče.

Výplata důchodu duben 2021

Důchod s výplatním termínem > Náhradní výplata důchodu
2. dubna 2021 > 1. dubna 2021
4. dubna 2021 > 6. dubna 2021

Související články:

Jak na žádost o důchod aneb Co vám ČSSZ nepoví

Odchod do důchodu je závislý na několika faktorech

Univerzální návod na odchod do důchodu

Jak získat co nejvyšší důchod

Neznalost penzijní gramotnosti vás může mrzet