reklama

Důchody 2019: Valorizace začíná od 320 korun

redakce dne 28. 03. 2018 - 00:00

Růst důchodů nabere v roce 2019 na obrátkách. Zvýšení penzí začíná na fixních 320 korunách, kmeti získají tisícikorunu navíc.

Valorizace důchodů 2019 byla zahájena na základě vládního návrhu z 27. února 2018. Tehdy jsme si pokládali otázky jako: Jak vysoké budou důchody? Porostou rychleji než letos. Kdo zaplatí zaťatou sekeru? Jan Tleskač?

Valorizace důchodů roku 2019 budila velká očekávání. Mluvilo se o nich nezvykle brzo – běžně o valorizaci rozhoduje vláda až během léta. Během podzimu se schvaluje státní rozpočet pro následující rok. Plán valorizace na letošní rok z dílny politického hnutí ANO budí kontroverze. Zvyšuje valorizaci rychleji, než o kolik rostly ceny a reálné platy.

Čtěte také: Důchody v roce 2020

Připravili jsme krátký politický komentář, proč nyní dochází k tak radiální valorizaci důchodů. Otázka, proč právě v roce 2019 budou důchody tak významně růst, je rovněž zcela namístě.

Tip na komentáře:
Kormidlo ostře doleva a zvýšit penze!
Důchodové nespravedlivosti: Došlápneme si na bezdětné!

Stát každoročně zvyšuje důchody o růst cen a polovinu růstu reálných platů. Do valorizace se tak promítá loňská dvouprocentní inflace i rychlý růst mezd.

Valorizace důchodů 2019

Valorizace starobních důchodů je na pořadu dne každoročně. To není nic nového, stejně jako mzdy rostou i penze pomaleji, než jak by si přáli všichni ti, kteří je pobírají. Nyní přichází doslova revoluční změna – nárůst penzí je tak vysoký, že se dosud neobjevili hlasy oponentů volající po ještě vyšším navýšení penzí.

Čtěte také: Jak probíhá zvýšení důchodů

Zvýšení penzí od 1. ledna 2019 bude následující. Valorizace důchodů 2019 čeká zvýšení základní výměry důchodu z devíti na deset procent průměrné mzdy. To se týká jak nových, tak i všech stávajících důchodů – od starobních, přes invalidní až po pozůstalostní penze. Jen zvýšení základní výměry o 320 korun vyjde stát každý měsíc na zhruba jednu miliardu korun, ročně pak na 12 miliard. K tomu je nutné připočítat 598 korun, které získá každý, kdo pobírá alespoň průměrný důchod a více. V absolutních číslech má polovina českých důchodců důchod vyšší než kolik je průměr. Ten loni ke konci roku činil 11 850 korun.

Průměrná valorizace důchodu bude v roce 2019 činit 598 korun.

Nejméně polovina důchodců, kteří pobírají sólo starobní důchod vyšší než zmíněných 11 850 korun, se dočkají každoměsíčního zvýšení o nejméně 918 korun.

Čtěte také: Průměrný důchod v čase roste

Tisícikoruna navíc pro kmety

Růst penzí však není jen o pravidelných valorizacích. Na další peníze si přijde i malá část seniorů starších 85 let. Ti získají další tisícikorunu měsíčně. Celkově jde o zhruba 195 tisíc osob. Stát tato pozornost vyjde na 2,2 miliardy korun ročně. Ty bude muset někde vzít, neboť aktuální přebytek na důchodovém účtu nedosahuje ani jedné miliardy korun.

Dosud byla zvyklost, že tisícikorunu navíc získali lidé, kteří přesáhli věk sto let. Jejich počet se dlouhodobě drží okolo čísla tisíc.

Čtěte také: Důchody v roce 2021

V roce 2019 vydá vláda na penze přes 466 miliardy korun (letos zhruba 434 miliardy). Chybět jí bude nejméně 32 miliard korun, o které navýší důchody. Tak razantní navýšení, spolu se sliby předsedy vlády v demisi Andreje Babiše, již stát dopředu zadlužují o dalších nejméně 70 miliard korun. Hospodářský cyklus se navíc nachází na svém vrcholu a zvolnění ekonomiky a tím pádem i její až propad se očekává v blízké době.

Související články o důchodech:

» Valorizace důchodů: Zvýšení penze nejméně o dva tisíce korun

» Jak na starobní důchod

» Průměrný starobní důchod