reklama

Důchody 2020: Penzisty čeká další výrazné zvýšení důchodů

redakce dne 26. 02. 2019 - 00:00

Čeští důchodci získají v roce 2020 měsíčně na svém starobním důchodu nejméně o 900 korun více než letos. Průměrný důchod překročí částku 14 tisíc.

Pomalu se blíží doba, kdy na důchody tuzemských penzistů směřuje ročně suma půl bilionu korun a více. Současný předseda vlády Andrej Babiš chce, stejně jako v roce 2019, výrazně zvýšit důchody. Z prvotních odhadů průměrné mzdy a spotřebitelských cen by důchody v roce 2020 měly vzrůst nejméně o 900 korun. Vliv na růst důchodů má i míra inflace.

Pět tisíc korun pro důchodce

Vládní strany ANO a ČSSD připravují jednorázový příspěvek všem důchodcům ve výši 5000 korun. Státní rozpočet tato suma zatíží 15 miliardami. Výplata mimořádné kompenzace je stanovená na prosinec. Mechanika výplaty tzv. rouškovného bude s nejvyšší pravděpodobností shodná s běžnou výplatou penzí. Standardní důchod se jednorázově zvýší o pět tisíc korun.

Čtěte také: Rouškovné pro důchodce

O zvýšení důchodů na rok 2020 se shodla koalice vládních stran 18. března 2019. Již dříve chtěl úřadující premiér prosadit zvýšení důchodů z původně navrhovaných 700 korun o další dvě stokoruny měsíčně na celkových 900 korun. Dvě stě korun přitom znamená nárůst penzí státní pokladnu o sedm miliard korun. Ty nyní musí ve svém rozpočtu nalézt ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. S nejvyšší pravděpodobností bude snižovat sociální dávky. Úspory z dávek jsou odhadovány na zhruba jednu až 1,5 miliardu korun. Další peníze by měly přinést snižování počtu zaměstnanců.

Čtěte také: Důchody v roce 2021

Dynamika růstu mezd je podstatně větší než dynamika důchodů, prohlásil Andrej Babiš.

Podle předběžných výpočtů finančního serveru investia.cz činí průměrný důchod v roce 2019 částky 13 397 korun. Zvýšení průměrné penze v roce 2020 povyroste na zhruba 15 200 korun.

Zvýšení důchodů 2020

Důchody v roce 2020 vyjdou podle rozpočtového výhledu státní pokladnu na zhruba 487 miliard korun. Ministerstvo financí předběžně počítá s příjmy plynoucími z důchodového pojištění okolo 480 miliard.

Meziročně se důchody zvýšily o 37 miliard korun. V roce 2018 se celkově vyplatilo 434 miliardy korun, letos to bude zhruba 471 miliard. V roce 2020 půjde na penze o dalších devět až 19 miliard více.

Čtěte také: Důchody v roce 2019

Čeká nás další důchodová reforma?

Současná vláda spustila nový poradní sbor ohledně budoucnosti důchodů. Komise pro spravedlivé důchody, jak se uskupení jmenuje, má za cíl přípravu nové důchodové reformy, respektive návrhy na úpravu současného důchodového systému. Nynější prvotní návrhy jsou značně propopulistické. Budeme se jimi zabývat ve zvláštním příspěvku.

Komentář: Důchodové nespravedlivosti: Došlápneme si na bezdětné!

Výrazná valorizace jako volební úplatkářství

Hnutí ANO se v posledních letech změnila voličská základna, ve které výrazně přibyli senioři. Proto se nyní Andrej Babiš angažuje jako lidumil, který zvedá penze. Před několika lety v době, kdy byl Babiš ministrem financí, byl proti zvyšování důchodů.

Výrazné zvýšení důchodů budí značnou pozornost. Opoziční občanští demokraté slovy jejich předsedy Petra Fialy varují před tzv. volebním úplatkářstvím, které penzijní valorizace chystaná na rok 2020 představuje. Fialova slova dostala další rozměr, když se vláda rozhodla poslat seniorům jednorázově šest tisíc korun. Možná pomalu nastává čas na zavedení nepodmíněného základního příjmu.

Netřeba zapomínat ani na ochlazení národního hospodářství a s ním i spojené zpomalení ekonomiky. To se promítne do sníženého výběru sociálního a důchodového pojistného, ze kterého se vyplácí důchod. V Česku funguje průběžný systém financování důchodů.