reklama

Téměř čtvrtina lidí má úspory na půl roku

redakce dne 01. 04. 2020 - 00:00

Dobrou zprávou pro 55 procent Čechů a Češek je, že mají úspory na alespoň tři měsíce.

Naopak téměř polovina Čechů nevystačí s úsporami déle než měsíc. Alarmující zjištění vyplývá z průzkumu agentury Ipsos. Průzkum proběhl on-line mezi 12. až 17. březnem 2020 a zúčastnilo se ho 1100 respondentů ve věku od 18 do 99 let. Složení skupiny dotázaných bylo vybrané podle pohlaví, věku, vzdělání místa a velikosti bydliště.

Z přiložené tabulky je patrné, že nadpoloviční většina Čechů a Češek má finanční rezervu na standardně doporučované tři měsíce.

Jak velké jsou finanční rezervy?

Finanční rezerva Procentní zastoupení  
Bez finanční rezervy 19,5 %
Měsíc 26,3 %
Tři měsíce 29,6 %
Šest měsíců 24,6 %

Zdroj: Ipsos, Zpracování: investia.cz

Velikost finanční rezervy se přepočítává na dobu, po kterou z ní daná osoba nebo domácnost vyžije. Objem úspor se liší i podle toho, v jaké jste životní fázi. Pro rodinu se ženou na mateřské dovolené (anebo mužem na rodičovské dovolené) a hypotékou, je vhodné mít úspory klidně na rok. U člověka bez milostných a finančních závazků je naopak vhodná doba již zmíněné jedno čtvrtletí.

Sebevědomé úspory

Čím vyšší máte úspory, tím jste sebevědomější – méně na vás působí negativní zprávy přicházející z ekonomiky. I ztráta pracovního místa vlivem hospodářského zpomalení bolí méně, když máte dostatečný finanční polštář. Pro běžného pracujícího je finanční rezerva částečně vykoupena odříkáním v době hojnosti a blahobytu.

Pracující kapitál

Jistota spočívající v objemu finanční rezervy má i svou druhou stránku. Tou je ztráta příležitostí pro lépe zhodnocení finančních prostředků. Peníze držené na běžných bankovních účtech, případně jejich spořících obdob, se nedostanou ani polovinu úrovně inflace. Vyvážení dostatečně vysoké rezervy ve prospěch investiční příležitosti je vysoce individuální a vychází z očekávání budoucnosti. V tomto světle nabývá na významu odpovědné plánování. Finanční plán nemusí být pouhým vyprázdněným pojmem.

Jak efektivně šetřit

Pro vytváření úspor musíte disponovat dvěma předpoklady – vykazovat dostatečné příjmy, které jsou vyšší než výdaje. A také disciplínou šetřit peníze a zbytečně je neutrácet. Jak na budování úspor a finančního majetku jsme napsali celou řadu článků. Přikládáme nejlepší výběr.