reklama

Zdravá prevence: Na jaké prohlídky chodit a kdy

redakce dne 19. 01. 2024 - 00:00

Zdraví je záležitost, kterou Češi a Češky podceňují. Především preventivní prohlídky, které dokáží včas zachytit budoucí nepříjemnosti.

Zarážející informace je fakt, že polovina dospělé populace ignoruje preventivní zdravotní prohlídky. Vyplývá to alespoň z průzkumu think-tanku Ministr zdraví, za kterým stojí profesionálové z oblasti zdravotnictví a medicíny. Mimo jiné třeba známý lékař Tomáš Šebek nebo ekonomka Helena Horská a další osobnosti.

Zhruba dva miliony lidí v Česku trápí a sužuje vysoký krevní tlak, čili hypertenze. Čtvrtina z nich o hypertenzi nemá ponětí. Vysoký krevní tlak nebolí. Přitom jim hrozí mrtvice, infarkt, plicní embolie, zhoršení zraku nebo selhání ledvin. Nic příjemného. Přičemž od věku 40 let je vysoký tlak sledovaný prostřednictvím preventivních prohlídek u praktického lékaře. Stále platí jednoduchá poučka, že v případě výskytu daného onemocnění v rodině je dobré zohlednit chorobu i u sebe.

Nedostal(a) jsem pozvánku…

Častou výmluvou lidí, kteří nechodí na preventivní prohlídky, je podle Ministra zdraví prostý fakt, že dotyčná osoba nedostala pozvánku na vyšetření. Postupně se toto mění. Všeobecná zdravotní pojišťovna posílá lidem nechodící na preventivky pozvánky na screening vybraných druhů rakoviny. Lidé se prý více bojí toho, co by z preventivních vyšetření mohli zjistit, proto chodí za lékaři s konkrétními zdravotními obtížemi.

Místo aktivního zájmu o vlastní zdraví se vymlouváme na někoho třetího.

Pro prevenci je dobré začít návštěvou praktického lékaře. Stačí se objednat. Pro inspiraci přikládáme seznam preventivních vyšetření podle věku.

Základní prohlídky (s četností v závorce):

  • Kontrola u praktického lékaře (1x za 2 roky)
  • Vyšetření zraku (1x za rok)
  • Stomatologie (až 2x ročně)
  • Gynekologie (1x za rok, pouze ženy)
  • Očkování

S přibývajícím věkem se počet kontrol zvyšuje.

Lidé ve věku 20 až 39 let

Lidé jsou v nejlepším možném věku, což však neznamená, že se jich prevence netýká. Důležité je podchycení především rodinných anamnéz, jako je například rakovina prsu nebo vaječníků, pakliže se v rodině vyskytla.

Dobrou službu odvede krevní vyšetření na genové mutace BRCA1 a BRCA2. Při pozitivním nálezu mutace roste pravděpodobnost onkologických onemocnění. Jen pro ženy představují BRCA mutace riziko vzniku rakoviny prsu až 87 procent. Preventivní vyšetření prsů se doporučuje každé dva roky, v případě rodinné anamnézy jednou ročně. Nádory u mladých žen jsou agresivnější, rychleji rostou a hůře se léčí.

Mezi další vyšetření pro lidi do 39 let jsou především vhodná vyšetření zraku, zvážení zubních rovnátek a dermatologická kontrola. U té je dobré volit pracoviště s digitálním dermatoskopem. Očkování je vhodné proti HPV virům, jehož tři dávky stojí zhruba deset tisíc korun. Očkování je nejen pro ženy, nýbrž i pro muže.

Střední věk 40 až 59 let

Preventivní prohlídky jsou pro lidi ve středním věku důležité. Zvláště tehdy, když na preventivní prohlídky chodí v uvedeném věku jen třetina lidí. Pro muže i ženy po padesátce je určené vyšetření střev a jednou za deset let pak screening kolonoskopie, kterou hradí pojišťovny. Očkování proti klíšťové encefalitidě pro starší 50 let je bezplatné. Pro mladší se cena prvních tří dávek pohybuje okolo tří tisíc korun.

Gynekologie, mamograf, osteoporóza

Pro ženy starší 40 let přibývají prohlídky v podobě dotazníku FRAX na riziko zlomenin. Od věku 45 let každé dva roky mohou ženy využít vyšetření prsů v rámci mamografického screeningu.

Urologie

Pro muže starší 40 let jsou určené urologické prohlídky jednou ročně. Kontrola se zaměřuje na močové, tak i pohlavní ústrojí.

Starší 60 let

Lidem starší 60 let mající ve své rodině závažná onemocnění se doporučuje rovnou návštěva konkrétního specialisty. Bez žádanky od praktika. Předchozí návštěvou praktického lékaře nic nezkazíte. Stejně jako v případě, kdy se cítíte zdraví, bez příznaků, je návštěva specialisty žádoucí. Už jen pro vaše klidné spaní. Očkování proti chřipce je pro starší lidi doporučováno.

Oční operace

Starší lidé chodí častěji na oční operace, jako je šedý zákal, který hradí zdravotní pojišťovna. Další oční zákroky se liší podle typu a pracoviště, kde vám je provedou. Připravte si nejméně desítky tisíc korun.

Plicní vyšetření

Screening rakoviny plic je určen pro lidi ve věku 55 až 75 let, kteří denně vykouří nejméně 20 cigaret. Mezi další vyšetření je pneumologické nebo CT hrazené zdravotní pojišťovnou.

Prevence osteoporózy

U žen starších 60 let a mužů 70 let podstupují nově v rámci prohlídky u praktického lékaře měření denzitometrem. Muži ve věku 65 až 69 let čeká anamnéza a dotazník FRAX (kalkulace rizika zlomenin), stejně jako ženy po překročení padesátky.

Dbát o své zdraví kromě času nic dalšího nestojí.