reklama

Základy finanční gramotnosti

redakce dne 23. 02. 2024 - 00:00

Není nad základy finanční gramotnosti. Netýká se však jen a pouze peněz, které máme na účtu, ale i použití jejích základů v běžném životě.

Pečovat o peníze je snadné. A stejně jako celá řada jednoduchých aktivit má řadu úskalí. Stačí si vést příjmy a výdaje, ideálně dlouhodobě. Lepší než papír a tužka je excel a dlouhá časová řada. Jednou se však začít musí a ideální doba pro začátek je teď. Pomalu si osvojíte dovednost přemýšlení nad každým větším a menším výdajem. Otočit každou korunu dvakrát je lepší před každou její útratou.

Přesto ne každý dokáže ušetřit. Komplikace tkví ve výši mezd a příjmů obecně. Ne každý dokáže ze svých příjmů ušetřit. Životní náklady dokáží potrápit i vysoce příjmové skupiny obyvatel. Existují však základní pravidla finanční gramotnosti, která si zopakujeme.

Přebytek nebo nula

Pravidlo první zní, že byste měli meziměsíčně vycházet pravidelně na nule nebo v přebytku. Nula je dobrým startem v případě, že jsou vaše příjmy napnuté a výdaje ještě napjatější. Začínáte-li od nuly, nemáte případné schodky, jak financovat. Máte-li na účtu peníze navíc, ztrátové vedení financí vám je spolehlivě odčerpá. Vypaří se jako pára nad hrncem.

Je lepší větší než menší balení?

Otázka z mezititulku se vztahuje na běžné nákupy v obchodech. Kromě běžné ceny za výrobek je dobré hledět i na přepočtenou cenu na kilogramy nebo litry. Na první pohled levnější menší balení je neporovnatelně dražší než větší, než vyjadřuje absolutní cena na cenovce.

Zábava jde stranou

Když mám hluboko do kapsy, nekupuji zbytečnosti. Jednoduchá zásada našich babiček a dědečků je platná v každé době. Ve stručnosti citát shrnuje zásady, že je zbytečné utrácet za nepotřebné věci a služby. To platí například o předplatném na cokoliv.

Hledání úspor ve výdajích

V případě vyšších výdajů je rychlejší nalézt zbytné a zbytečné výdaje než zvyšovat příjmy. I přes nalezení vhodné brigády nebo druhé práce trvá nějakou dobu, než přijde výplata či jiná odměna.

A nezapomeňte. Vše je o dlouhodobosti a důslednosti. Polevíte-li jednou, zřejmě se nic nestane, ale při opakovaných selháních, potažmo schodcích, už se dostáváte do nebezpečné spirály, ze které není snadného úniku.