reklama

Důchodce 67 let: Tři rady, které bych dal svému mladšímu já

redakce dne 05. 04. 2024 - 12:00

Jaké rady by poslal do minulosti starobní důchodce, který je v důchodu teprve pár let, svému mladšímu já? Překvapivě nejde jen o peníze.

Přes redakční e-mail se k nám dostala zajímavá zpětná vazba na finanční server investia.cz od našeho pravidelného čtenáře. Slovo dalo slovo a my jsme ho přes e-maily vyzpovídali. Líbila se nám upřímnost dotazovaného a jeho životní nadhled. Na jeho žádost jsme změnili jeho jméno a trochu odpovědi zobecnili.

Vilém, jak jsme přejmenovali seniora z titulku článku, se dlouho nerozpakoval. Svému mladšímu já by doporučil trávit více času s rodinou. Na peníze přišla řeč až posléze. Redakční otázky jsou zvýrazněné, odpovědi v citacích jsou pod nimi.

Viléme, jak se nyní cítíte?

Dobře, mám pěkný důchod, pěkné bydlení, milou manželku, děti a vnoučata. Jsem typický příklad slušně vychovaného člověka a občana tohoto státu.

Měnil byste něco ve svém současném životě?

Možná pár drobností, ale nic zásadního.

To zní jako reklama na báječný život?

Myslíte?

Máte ve svém uplynulém životě mráček nedokonalosti?

Jéjej, já mám mráčků a mraků habaděj. Těch chyb co jsem udělal v minulosti, kdybych se jen těch mohl vystříhat. Nebo alespoň některých, když ne všech.

Povídejte…

Třeba jsem býval dlouho v práci, chodil s kamarády po horách. Ženě a dětem jsem moc času nevěnoval.

Také jste mohl chodit po hospodách a nahánět sukně…

To zase ne. Na pivo jsem občas zašel, ale abych vysedával u výčepu každý den, to ne. A ženský jsem nehonil. Jsem spokojený s tou svou současnou a jedinou láskou mého života.

Takže stále reklama na růžový svět.

Vy jste neodbytní, za socialismu jsem jezdil do zahraničí na montáže, po revoluci do ciziny za kšefty. Jinak to v mém oboru nešlo. Doma jsem nebyl, jak je rok dlouhý.

A co na to žena? Nechtěla měnit adresu?

Jasně že chtěla, mnohokrát jsme se o tom pohádali a pak spolu dlouho nemluvili. Ale vždycky nás to nějak přešlo.

Idylka je až teď?

Ano, až teď je nám spolu báječně. Škoda, že jsem to nezjistil před třiceti lety. Nyní těžko bycha honit.

Co byste řekl svému mladšímu já?

Kdybych mohl svému mladšímu já poslat do minulosti vzkaz, bylo by to v duchu, buď víc doma, víc se zajímej o děti a rozmazluj manželku. A nejezdi do ciziny tak často.

Nepovídejte? Jaké tři rady byste dal svému mladšímu já?

Tři rady? Určitě bych svému mladšímu já řekl, aby trávil více času se ženou a dětma, což jsem řekl už před chvílí, dále aby moje mladší já více sobě a dětem spořilo, ne počkejte, investoval, a pak asi mělo více koníčků.

To zní dobře, děkujeme za rozhovor.