reklama

Proč se vyhnout bytu jako investici?

redakce dne 15. 03. 2024 - 00:00

Pořízení investičního bytu si pečlivě a raději dvakrát rozmyslete. Proti jeho pořízení nemluví ani tak vyšší ceny realit, jako ušlý výnos z jiných investic, který nájemné z bytu plně nenahradí.

Vlastníte-li byt, případně splácíte hypotéku, není tento článek určen výhradně pro vás, jako pro ty, kteří teprve přemýšlí, že by si pořídili byt na investici, čili investiční byt.

Pokud zvažujete koupit byt na investici, určitě se nevyhnete investičnímu FOMO, tedy strachu z potenciálně ušlé investiční příležitosti. Ušlá investiční příležitost se projeví zejména při nákupu bytu na hypoteční úvěr.

Nemovitosti jsou typicky konzervativní investice. Růst hodnoty je pozvolný a oproti akciím pomalejší.

Hodnota nemovitosti

Hodnota nemovitosti se v čase mění, nejčastěji směrem nahoru. Je-li realita v dobrém stavu a na dobrém místě, vylučuje se významně pravděpodobnost poklesu její hodnoty. Komplikací je, že nemovitost je spojená pevně se zemí a tudíž se nedá přenášet. Z kdysi dobré lokality se může v průběhu let stát špatná. Stačí například zrušení tramvajové linky nebo nedaleké železniční zastávky. Zhoršená dopravní dostupnost se postará o snížení hodnoty.

Nájemné a výnosy

Představa pravidelného příjmu z nájemného žene nejednoho bytového investora do pořízení nemovitosti. Skutečnost bývá od vysněného mnohdy dramaticky odlišná. Výpadky v platbách nájemného od nespolehlivých nájemníků jsou časté. Hrazení hypoteční splátky z příchozího nájmu bere často za své. Často je výnosové procento z nájemného sníženo právě z jeho nesplácení. Zatímco peníze plynoucí do splátek hypotéky nesnesou odkladu.

Nízká likvidita

Byt se špatně prodává. Jeho prodej je běh na delší dobu. Oproti odprodeji akcií nebo podílových listů otevřeného podílového fondu, který lze při troše štěstí vypořádat během jediného obchodního dne.

Ušlé příležitosti

Investiční byty umrtvují kapitál a snižují z něho plynoucí výnos. Při splácení hypotéky přicházíte o finanční zdroje, které lze investovat. Respektive investovat s vyšší pravděpodobností vyššího výnosu.

Pořízení investičního bytu by mělo projít opravdu pečlivým zvážením a po zohlednění všech možností. Týká se to především investičních příležitostí a získání vyššího výnosu z vynaložených peněz.