reklama

Zlato předá váš úspěch dalším generacím

admin2974 dne 20. 09. 2013 - 01:00

Zlato je skvělým nástrojem, jak pro budoucí generace uchovat váš úspěch a předat ho potomkům.
 

Držet část majetku ve zlatě je pro investorskou obec zajímavou možností, jak diverzifikovat portfolio. Podle investičních poradců by měl investor držet ve zlatu zhruba pět až deset procent svého majetku.

Existuje řada možností, do jakých zlatých nástrojů investovat. Dělí se do dvou skupin – buďto můžete zlato fyzicky držet anebo si koupíte cenné papíry firem (akcie, dluhopisy, podílové listy příslušně investujících investičních společností), které se zabývají těžbou, zpracováním a prodejem zlata.

My se v tomto příspěvku zaměříme na fyzický nákup zlatých mincí a medailí.

Trojská unce, ryzost, karát

Nákupy zlata se odvozují podle hmotnosti a ryzosti. Trojská unce je 31,3 gramů. Ryzost se pak odvíjí z definice, že ryzí zlato o obsahu 1000 gramů na kilogram má ryzost 24 karátů (Kt). Například devítikarátové zlato vyjadřuje stav, že v jednom kilogramu hmoty se nachází 375 gramů zlata (14 Kt zlato = 585 gramů zlata na kilogram, 18 Kt zlato = 750 gramů zlata na kilogram).

Zlaté mince a medaile

Cena, kterou investor či sběratel, zaplatí za zlatou minci nebo medaili se skládá z několika částí. První složkou koncové ceny je hodnota zlata, které je v minci obsažena. Druhou položkou jsou poplatky za zpracování mince a její certifikaci. Třetí složka ceny je daň z přidané hodnoty. Ta se u investičního zlata neplatí u mincí a slitků. DPH se paradoxně vztahuje na medaile.

Co vytváří hodnotu?

Zlaté mince ani medaile se nekupují jen kvůli objemu cenného kovu, který obsahují, nebo pro zážitek z designu, ražby a zpracování. Hlavním důvodem je spekulace nad budoucí sběratelskou hodnotou, kterou tyto artikly budou mít.

Zkušení sběratelé sází na to, že se časem původní emise zlatých mincí a medailí rozkutálí a rapidně se sníží počet kusů dané emise. Oproti mincím jsou cennější medaile, neboť se razí v menších sériích. Tím se jejich hodnota zvyšuje. Obsah zlata je shodný jak v mincích, medailích nebo slitcích.

Určitou podobnost s růstem hodnoty mincí funguje i u poštovních známek. Čím více uplyne času od vydání konkrétní emise, tím méně exemplářů se dochová. Neplatí to však automaticky, neboť známky se vydávají v milionových nákladech.

Poštovní ceniny musejí být ještě něčím zvláštní. Třeba přetiskem jako je tomu u celé řady československých známek, které byly vydání po roce 1918. Stačí, aby na některé známce byl přetisk jinak, třeba vzhůru nohama a hodnota takového kusu rapidně roste.