reklama

Energie a teplo: Ušetřete změnou chování desetinu nákladů

redakce dne 16. 09. 2022 - 00:00

Až desetinu nákladů na energie a teplo lze ušetřit jen tím, že změníte své spotřební chování. Projděme si pár tipů, které vám nesníží kvalitu života. Stačí si jen daný návyk osvojit a máte vyhráno.

Přicházející podzim a zima spolu s růstem cen za energie a vytápění (elektřina, zemní plyn, uhlí a dřevo) spolehlivě provětrají peněženky nejedné domácnosti. A protože chladný podzim pomalu začíná, není na velké stavební úpravy čas. Co lze všechno udělat, abyste vyšli s penězi a zároveň si nesnížili životní komfort?

Nervy drásající situace na trhu s energiemi změní naše návyky. Ať už to bude z nezbytnosti anebo prostě z touhy snížit cenu za vytápění.

Triáda efektivních řešení

Zateplení domu nebo bytu, výměna oken, pořízení střešní fotovoltaické elektrárny je běh na delší dobu a zároveň stojí vyšší finanční částky. Existuje přitom trojice řešení mající značný potenciál vedoucí ke snížení konečných nákladů.

  1. Snížení spotřeby je levnější něž měnit zdroj energií
  2. Změnou chování ušetříte desetin nákladů
  3. Pomohou i drobné opravy a úpravy, jako je třeba utěsnění oken

Nejlevnější energie

Stará poučka říká, že nejlevnější energie je taková, kterou nespotřebujete. Ať už třeba tím, že zapnete kotel na zemní plyn o týden později, anebo budete vytápět na nižší teplotu.

Snížení spotřeby je rychlá cesta vedoucí k úsporám. Jeden stupeň Celsia sníží spotřebu energií o šest procent. Pakliže jste zvyklí vytápět na 24° Celsia, snížením pokojové teploty o dva stupně vám klesnou náklady o desetinu. Rozdíl mezi 22 nebo 24 stupni Celsia není drastický. Omezit vytápění z běžných 19° C na 17° Celsia už znamená určitý diskomfort.

Sprchování

Pouhou změnou tří návyků v koupelně snížíte účty. První návyk spočívá ve výměně sprchování za koupel ve vaně. Při sprchování spotřebujete daleko méně vody než při napouštění vany.

Druhý návyk se týká samotného sprchování. Teče vám během celého sprchování voda? Úsporný trik spočívá v tom, že při nanesení mýdla na pokožku vodu jednoduše zastavíte.

Třetí návyk platí totéž při čištění zubů. Lidé mají zvyk, že jim během čištění zubů teče voda. To však není nutné, stačí ji pouštět jen v těch fázích, kdy ji opravdu potřebujete.

Uvedenými opatřeními vaše životní úroveň neklesá. Zato vám pomůže ušetřit trochu peněz, které se vám budou hodit při pozdějším vytápění.

Drobnými úpravami zvyšte komfort

Táhne vám oknem? Než ho vyměníte za nové, kvalitnější, neprodyšnější a zřejmě i dražší, stačí skulinu zalepit vhodnou samolepící těsnící páskou. Tu koupíte v běžném obchodě s kutilskými potřebami. Případně lze využít i stavební pěnu a tmel. Zateplení skulin, kterými táhne se dá snížit spotřeba, která by jinak vysloveně vyletěla oknem.

Nevytápějte nevyužívané prostory

Úspory naleznete i tehdy, přestanete-li dočasně topit v nevyužívaných částech domu nebo prostornějšího bytu. Jestliže vaše děti vylétli z rodného hnízda, netřeba jim vytápět dětské pokojíčky. Vytápění každého nadbytečného metru krychlového prostoru na pokojovou teplotu vám zatne sekeru do vašeho konečného účtu. Do nevytápěné místnosti prostě jen zavřete dveře a máte hotovo. Podobného efektu docílíte i tím, že se v rámci vašeho bytu sestěhujete do méně místností.

Svetr místo trika

Holt si vezmu další svetr, řekla v polovině srpna 2022 poslankyně Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně sněmovny a TOP 09. Nešťastným výrokem si proti sobě poštvala opozici i část veřejnosti. Značně medializovaný výrok přispěl do veřejné debaty o přicházející topné sezóně, která začne během podzimu a vyvrcholí v zimě.

Příklad se svetrem nastínil snadné řešení přicházejícího podzimu. Zřejmě i bez Pekarové Adamové bychom přišli na to, že když nám bude zima, lze se před chladnem ochránit přidáním další vrstvy oblečení.