reklama

Dluhopisový ukazatel J&T Bond Index

redakce dne 11. 01. 2019 - 00:00

Česká J&T Banka přináší srovnání korporátních dluhopisů pod názvem J&T Bond Index. V něm si mohou investoři snadno porovnat jednotlivé dluhopisy.

Do indexu J&T Bond Index budou zařazeny firmy, které vydávají své podnikové dluhové papíry v minimálním objemu 200 milionů korun na jednu emisi. Dluhopisy musí být vydány v českých korunách. Mezi další podmínky patří veřejný úpis a obchodování na platformě společnosti Bloomberg.

Začátkem roku 2019 obsahoval J&T Bond Index 44 emisí dluhopisů v celkovém objemu 78 miliard korun. Samotná J&T Banka se podílela na 19 dluhopisových emisích v celkovém objemu 31 miliard korun.

Na pražské burze se v současné době obchoduje na 50 různých dluhopisových tranší. Svůj rozvoj zažívají i prašivé dluhopisy, které vydávají mnohdy neznámé společnosti v nízkých objemech. Na takové emise se nevztahuje prospekt, jenž vyžaduje Česká národní banka. Investice do prašivých dluhopisů je mnohdy značně riziková.

Zavedením J&T Bond Indexu alespoň částečně zpřehlední trh dluhopisů a nabídne investorům srovnání mezi těmito cennými papíry.