reklama

Můj první milion a jeho cesta k němu

redakce dne 05. 04. 2019 - 00:00

K prvnímu milionu vede dlouhá cesta. Co dělat, aby k němu co nejrychleji přibyl další bratříček?

Většině jednomilionářů nespadne milion korun jen tak do klína. Nejčastěji k němu vede dlouhodobá cesta postupného spoření a investování. Štěstí má ten, kdo zdědí větší sumu peněz, nejlépe od vzdálenější tetičky než od přímého příbuzného. Případně se mu povedla jednorázová investice – třeba prodej bytu nebo jiné reality. Častým případem milionářů jsou podnikatelé. Ať už jste přišli k prvnímu milionu jakkoliv legálně, určitě budete chtít i milion druhý, třetí, nebo třeba pátý.

Čtěte také: Milion za 25 let od 1 500 Kč měsíčně

První milion v běžných produktech

Je-li vám zhruba 40 let, máte dobrou práci a žijete v relativním dostatku, máte dobrý předpoklad k tomu, abyste ve svých finančních produktech posčítali milion korun. Propočítali jsme orientančně, kolik peněz by náš modelový čtyřicátník (nebo čtyřicátnice) mohl během svého ekonomicky produktivního života naspořit za posledních 15 let.

Milion po 15 letech spoření

Finanční produkt Suma  
Penzijní spoření (měsíčně 1000 Kč) 213 000 Kč
Stavební spoření (měsíčně 2000 Kč) 390 000 Kč
Podílové fondy (měsíčně 1000 Kč) 249 000 Kč
Spořící účet 100 000 Kč
Běžný účet 50 000 Kč
Celkem 1 002 000 Kč

Výpočet: investia.cz

U penzijního i stavebního spoření jsou přičteny i veškeré státní příspěvky a podpory. Výnos u otevřeného podílového fondu je ve výpočtu zohledněn čtyřmi procenty ročně. Inflaci ani výnosy a úroky u ostatních (vyjma zmíněných OPF) finančních produktů jsme nezapočítávali. Rovněž jsme u penzijního spoření nezohlednili příspěvky od zaměstnavatelů. Kdyby příspěvek činil tisíc korun měsíčně, zvýšila by se výsledná částka o dalších 180 tisíc korun.

Tip redakce: Jednomilionáři se nepovažují za bohaté

Čtyři tisíce korun odložené měsíčně by neměly pro disciplinovaného spořínka představovat výraznější finanční zátěž. Alespoň pro každého, kdo se svými osobními financemi hospodaří pravidelně v přebytcích.

Jak na druhý milion

Druhý milion může přijít mnohem rychleji, než ten první. Vtip spočívá především ve snížení zůstatku na stavebním spoření a v krátkých penězích, které představují spořící účet a bankovní konto. Spoříte-li 15 let na jednu smlouvu ke stavebnímu spoření, aniž byste začali čerpat úvěr, je zbytečné vázat peníze v tomto produktu. Totéž platí u finanční rezervy. Pakliže neočekáváte žádnou větší investici jako je nákup nového automobilu, rekonstrukci stávajícího bydlení anebo koupi nemovitosti, nemá smysl držet v depozitech zbytečně velkou sumu. V uvedeném příkladu je to 540 tisíc korun, přičemž nejméně 400 tisíc korun je možné zainvestovat. Samozřejmě s ohledem na riziko a výnos.

Čtěte také: Jak rozdělit milion?

Na základě uvedených kritérií nepotřebuje čtyřicátník držet 54 procent svých úspor v depozitech. Finanční prostředky uložené na vkladech přináší malý až žádný výnos. Viděno pohledem inflace, ročně přichází o zhruba jedno procento hodnoty svého reálného finančního majetku. A jedno procento je pět tisíc korun.

Dobrým tipem pro zvýšení výkonnosti peněz je rozpuštění přebytečních peněz do penzijního spoření a do otevřených podílových fondů. Druhou možností je založení akciového portfolia a nákup akcií napřímo.

Čtěte také: Jak zainvestovat 400 tisíc korun během tří let