reklama

Spoření bez cílů

redakce dne 22. 07. 2019 - 00:00

Nejen finanční poradci, ale celá řada odborných doporučení, včetně našich, jsou v duchu, že při spoření je důležitý především cíl. Nemusí tomu tak být. Dávat stranou část svého příjmu, aniž byste měli představu, co si za ušetřené peníze pořídíte, nemusí být rovněž špatné. Účel, pro něž spoříte, lze kdykoliv změnit.

Odkládejte peníze bez vědomí, že je jednou použijete na konkrétní účel.

Nespořte kvůli státním podporám

Státní podpory a příspěvky k vybraným finančním produktům by neměly být hlavním motivátorem vašeho spoření. Nemusíte si hned zakládat stavební spoření a spořit pravidelně každý měsíc dva tisíce korun. Státní podpora je často navázána na pravidelnost a dlouhodobost. V případě předčasného ukončení spoření vrátíte podpory nazpět státu. Podobně je tomu i při čerpání daňových bonusů. Stát si při nesplnění podmínek vezme své peníze zpět.

Jaký finanční produkt?

Stejně jako v předchozím bodě není stěžejním bodem vašich úspor konkrétní finanční produkt. Pro začátek stačí obyčejný bankovní účet. Doporučujeme libovolný spořící účet, ke kterému nemáte platební kartu. Částečně tak ochráníte své peníze před impulsivními nákupy.

Dynamika ve spoření

Jednou jste nahoře, jednou dole. Podle vaší finanční kondice budete i spořit. Myslete na to, když vám přijde bonus nebo vám na účtu zůstane větší bankovní sedlina. Dopřejte si luxus, že spoříte tolik, kolik chcete. A zároveň byste měli spořit více – trochu odříkání za to stojí.

Nezávazné spoření

Nemáte-li se spořením žádné konkrétnější zkušenosti, rok nebo dva bezcílného odkládání peněz vás pomohou naučit finanční disciplíně. Získáte rovněž přehled o tom, kolik dokážete za měsíc nebo rok ušetřit. Potom si klidně založte všechny finanční produkty, které podporuje stát. A co víc. Budete mít i našetřenou finanční rezervu na horší časy.

Spoření není těžké, pouze se mu musíte věnovat systematicky a dlouhodobě.