reklama

Čtyři příklady kam s volnými penězi

redakce dne 15. 05. 2013 - 01:00

Přicházející životní situace vyžadují rozdílné řešení jak naložit s volnými penězi. Jedna zásada nemusí platit pro tu druhou a opačně.
 

Spořit s nějakým cílem anebo jen zafixovat volné prostředky a ty následně použít na větší investiční akci.

Připravili jsme čtyři typové příklady, kam uložit volné peníze. Drželi jsme se pravidla, že i když nemáte nyní pro finanční prostředky žádné využití, je vhodné držet část zdrojů jako finanční rezervu.

Mám peníze a budu je potřebovat za tři roky na hypotéku

Chystáte-li se výhledově za tři roky pořídit vlastní bydlení financované hypotečním úvěrem, je vhodné peníze uložit na některý z termínovaných vkladů. Zejména za předpokladu, že držíte větší sumu peněz. V tomto případě se již vyplatí uložit peníze s výpovědní lhůtou na jeden nebo dva roky. Kladem je možnost získání vyšší úrokové sazby. I o jedno procento vyšší úroková sazba může v případě milionového vkladu znamenat výnos deset tisíc korun před zdaněním.

Plánuji rodinu, avšak žádný úvěr

V okamžiku, kdy se chystáte založit rodinu je zvýšení finanční rezervy žádoucí. Pro běžný život stačí držet rychle dostupné úspory na trojnásobku vašich obvyklých měsíčních výdajů, pokud si pořizujete děti, zvýší se vám jednak výdaje a zároveň se sníží příjmy. Snížení příjmů bude především z důvodu výpadku platu jednoho z rodičů, který bude s potomkem na mateřské a následně poté rodičovské dovolené.

Mám půjčku bez doložení příjmů a chci šetřit

Zvláštní kategorii představují lidé, kteří splácí nějaký úvěr, třeba ten bez doložení příjmů a nyní se rozhodnou ještě šetřit. Na jednu stranu jde o chvályhodný počin, který však nemusí být zrovna nejlevnější. Pokud můžete odložit měsíčně pár tisícovek, žádné velké úspory za rok nevytvoříte.

Necháte-li peníze na bankovním účtu, případně na spořicím kontu, ani přijaté úroky vás nevytrhnou. Ještě než se rozhodnete spořit, prostudujte si úvěrovou smlouvu a zjistěte, jestli můžete úvěr půjčku splácet i mimořádnými splátkami. V případě kladné odpovědi se spíše zamyslete, jestli raději neumoříte úvěr a až poté začnete budovat finanční rezervu. Výnosy ze spoření nejsou valné a je lepší splatit úvěr a tím pádem přestat platit úroky z půjčky.

Chci si koupit auto, jen nevím kdy na něj našetřím

Jiným případem je, když máte nějaký cíl avšak nevidíte cestu, jak se k němu dobrat. Takovým může být třeba přání pořízení si nového nebo zánovního osobního automobilu. Stejně jako u výše uvedených možností i v tomto případě platí, že ho můžete pořídit na úvěr anebo si na nového plechového miláčka naspořit. V opačném případě můžete využít na nákup vozu spotřebitelský úvěr.

Druhá varianta je méně riziková avšak časově náročnější. Chcete-li auto hned a nechcete si půjčovat, budete si muset nechat zajít chuť a spořit.