reklama

Hypotéční past: Zpřísňují se pravidla pro nákup bytů a domů

redakce dne 25. 07. 2018 - 00:00

Na rostoucí ceny bytů v Praze má vliv dlouhé stavební řízení a také aktivní role ČNB. Ta chce šrouby utáhnout ještě více.

Čtěte také: Vlastní bydlení jako jistota zázemí

Zatím to vypadá, že bublinu na realitním trhu solidně nafukuje Česká národní banka. Se svými opatřeními chtěla docílit bezpečnější situace na trhu s bydlením, avšak se jí podařil pravý opak. Ceny bytů v Praze v dalších velkých českých městech rostou. A nic nenasvědčuje tomu, že by se růst zastavil, maximálně nás čeká zpomalení. V Praze má na svědomí růst cen nemovitostí i zvyšující se ceny pozemků, materiálů a stavebních prací. Zdlouhavé stavební řízení situaci nikterak nepomáhá a je jedním z hlavních činitelů napjaté situace na trhu s novými byty.

Praha jako varování

Jen v Praze by člověk s tamní průměrnou hrubou mzdou spořil na byt 15 let. Prakticky by to znamenalo, že stávají hrubou mzdu ve výši 36 758 korun by dalších 15 let neviděl. Teprve po uplynutí této doby by si mohl říci, že si koupil byt. Ten by ho vyšel na 6,5 milionu korun. Praha se pro Pražany stává drahou. Rychle rostou i byty v jejím okolí, ze kterého se dá dojíždět za prací.

Bytová krize se tak může během roku rozlít i do dalších velkých a větších měst. Svůj podíl na tomto trendu bude mít s největší pravděpodobností politika České národní banky. Centrální banka se snaží aktivně ovlivňovat pravidla pro poskytování hypoték. Obchodní banky, které poskytují úvěry na bydlení, se jejími pravidly musí řídit.

Od podzimu se zhorší dostupnost hypoték

ČNB nachystala pro žadatele o hypoteční úvěr dvě tvrdá omezení. Ta začnou platit od října 2018. První podmínka se týká ve výši celkové hypotéky, která by neměla činit více než součet čisté mzdy za devět let.

Čtěte také: Tři důvody proč si nepořizovat hypotéku

Z uvedeného pražského příkladu by tak člověk s průměrnou hrubou mzdou disponoval 27 tisíci korun čistého měsíčně. Po aplikaci zmíněné podmínky by dosáhl maximálně na byt za pořizovací cenu 2,9 milionu korun. V praxi to znamená, že na území města Prahy horko těžko sežene byt do tří milionů korun.

Druhá podmínka se týká maximální výše hypotéky v závislosti na čistých příjmech žadatele. Nově by mělo jít o nejvýše 45 procent. Z čisté průměrné mzdy 27 tisíc korun by splátka hypotéky činila necelých 12,5 tisíce korun.

Česká bankovní asociace vypracovala na základě připravovaných podmínek analýzu, podle které by na hypotéku v minulém roce nedosáhla pětina žadatelů.

Zvýšení úrokové sazby

Očekává se i zdražení hypoték skrze úrokové sazby. Při nárůstu o jeden procentní bod ze dvou na tři procenta se může třímilionová hypotéka se splatností 20 let prodražit o 1500 korun měsíčně.

Čtěte také: Našponovaná hypotéka

Půjčky na bydlení od státu

Svou trochou pro řešení stávající situace na trhu rezidenčních nemovitostí nabízí i stát. Přes ministerstvo pro místní rozvoj nabízí půjčky pro mladé lidi do 36 let. Kromě věkové podmínky musí být žadatel o půjčku i rodičem. Na rekonstrukci bydlení lze získat až 300 tisíc korun, pro pořízení nové nemovitosti až 1,5 milionu korun. Nerozlišuje se, zda si půjčku sjednává na pořízení bytu nebo domu.

Rozhodující je pouze plocha dané nemovitosti – u domů je mezní limit 140 metrů čtverečních, u bytů 75 metrů čtverečních. Půjčka nesmí přesáhnout 80 procent ceny reality. Stát si dále vymiňuje, že u zástavního práva bude prvním v pořadí. Na letošní rok si ministerstvo pro místní rozvoj připravilo 650 milionů korun. Hodnota loňského hypotečního trhu byla 220 miliardy korun.