reklama

Ošemetná práce na volné noze

redakce dne 09. 09. 2020 - 00:00

S přicházejícím hospodářským zpomalením ubyde práce pro všechny aktéry pracovního trhu.

Firemní sektor bude s největší pravděpodobností propouštět (pokud tak již neučinil) a část pracovního výkonu převede na externí spolupracovníky. Přesto osoby samostatně výdělečně činné nečekají tučné měsíce. Oproti zaměstnancům jsou na pracovním trhu mnohem více zranitelnější.

Živíte-li se jako textař, grafik nebo účetní na volné noze, nastanou vám těžké časy.

Freelanceři jsou pro běžnou firmu doslova požehnáním. Přináší tolik potřebnou profesionalitu a zároveň je společnost nemusí platit na plný úvazek – třeba už jen z toho důvodu, že pro ně nedokáže zajistit dostatečný objem práce. Pro menší a střední firmy jsou ičaři k nezaplacení, za vykonanou práci v objemu nižších desítek hodin dostanou dobrou odměnu, avšak nic moc navíc. Jakmile se firma dostane do obtíží jsou externisté první na ráně při propouštění anebo snižování úvazků.

Čtěte také: Rozdíl mezi zaměstnancem a živnostníkem

Druhou, temnější, stránkou jsou živnostníci, kteří pracuji na živnostenský list, avšak jeví podobné anebo dokonce shodné znaky jako kmenoví zaměstnanci.

Všudypřítomný Švarc

Podnikatele Miroslava Švarce, který v 90. letech minulého století přišel se zaměstnáváním lidí na živnostenský list. Vadou na kráse bylo, že živnostníci jevili stejné znaky jako zaměstnanci. Úspory se týkaly ve zdanění jejich práce. Od této doby se v Česku zneužívání pracovního trhu zaměstnáváním volnonožnoců, jak se živnostníkům občas říká, nazývá jako švarc systém. Brojí proti němu finanční úřady, stejně tak i Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Na OSVČ nevěříme

V redakci finančního serveru investia.cz institutu osob samostatně výdělečně činných příliš nevěříme, zvláště v situacích, kdy pracují externě pro jednoho chlebodárce. Naopak práce pro více subjektů nám vrásky nedělá.

Zaměstnancem k dobrému důchodu

Mezi zaměstnancem a osobou samostatně výdělečně činnou je celá řada rozdílů. Nejvýraznějším z nich je budoucí výplata důchodu. Ten se odvíjí od délky doby pojištění a také od výše dosažených příjmů během ekonomicky aktivního života. Pro živnostníky není příliš motivující hradit stejně vysoké odvody jako zaměstnanci. Řada z nich se vejde do záloh na zdravotním a sociálním pojištění. Tím si zadělávají na nižší starobní důchod.

Čtěte také: Proč mám nízký důchod?

Proto je dobré být raději zaměstnancem s důrazem na volnější pracovní dobu. Oproti OSVČ máte ze zákona silnější pracovně-právní ochranu a zároveň třeba nárok na placenou dovolenou. A co víc. Oproti živnostníkům na plný úvazek můžete pracovat na IČO okrajově a zlepšovat si svůj příjem, potažmo profesní dovednosti.