reklama

Domácí účetnictví: Příjmy a výdaje

redakce dne 11. 08. 2023 - 00:00

Výhody domácího účetnictví spočívají ve znalosti příjmů a výdajů. Efektivní hospodaření s penězi vede nejen ke zvyšování úspor, nýbrž i vyšší kvalitě života.

Vědět, kolik peněz měsíčně ušetříte a kolik vás stojí běžný život, je informace k nezaplacení. Plánování financí je nezbytné pro stabilní život a k plnění cílů a snů. Ty nemusí být velké. Pro klidný spánek stačí vědomí, že při ztrátě zaměstnání se vám nesníží životní úroveň v následujících měsících, ve kterých si budete hledat novou práci.

Pro výchozí zjištění není potřeba nic víc, než papír a tužka, případně záložka Excelu nebo Google Sheetu. Papír nebo záložku si rozdělíte na dvě části, které pojmenujete příjmy a výdaje.

Příjmy a výdaje rozdělte na dva sloupečky, textový popisek a číslo. U příjmů začněte textací Mzda a částka, která vám pravidelně chodí na váš osobní účet. U výdajů bude uvedena například Splátka hypotéky a částka, kterou platíte. Podobným stylem rozepište veškeré příjmy a výdaje, nejlépe na měsíční bázi. Roční platby, třeba za pojištění, rozpočítejte na měsíce. Následně oba číselné sloupce sečtěte. Z porovnání snadné zjistíte, jaká suma je vyšší.

Pakliže jsou vyšší příjmy, máte dobrou startovací pozici. Máte-li vyšší výdaje, je váš výchozí stav horší. V každém případě příjmy a výdaje překontrolujte, stejně tak i vzoreček, kterým jste jednotlivé částky sčítali.

Příjmy: Mzda, plat, renta, pachta

Nejběžnějším příjmem drtivé většiny lidí je jejich mzda nebo plat. Případně fakturace, pokud jsou osoby samostatně výdělečně činné. Lidé však mohou získávat příjmy z renty nebo pronájmu, pachty. Pro 4,5 milionů Čechů a Češek je hlavním příjmem právě mzda.

Rozhodující je základní výše platu, případné bonusy a další příplatky, které se k ní váží. Nehledě na to, že standardní zaměstnanecký pracovní poměr na plný úvazek a dobu neurčitou je pohledem budoucího starobního důchodu nejlepší možné řešení.

Běžně je rychlejší upravit výdaje, než zvýšit příjmy. Pro přebytkový rozpočet je nutné se obrnit trpělivostí a vědomím, že z ničeho milion za rok těžko našetříte.

Výdaje: Nutné, zbytné a zbytečné

Oblast výdajů je členitá a široká. Dali by se rozdělit do tří skupin na nutné, zbytné a zbytečné. O zbytných a zbytečných výdajích jsme se rozepsali již dříve.

Nutné, případně základní životní náklady, spočívají v udržení stávající životní úrovně. Část výdajů pokryje bydlení, část putuje na udržení domácnosti v chodu. Stejně jako u příjmů, platí u výdajů poučka, že se špatně otáčí kormidlem v okamžiku, kdy chcete výdaje snížit. Těžko přestanete platit nájem nebo splácet hypotéku s cílem ušetřit na bydlení.

Avšak s částí výdajů dá rovněž manipulovat. Ekonomie tomu říká substituce, nahrazení. Jako příklad ve školním prostředí se uvádí příklad s kávou a čajem. Jakmile dojde ke zvýšení ceny kávy, lidé přecházejí na levnější čaj. S podobným přístupem se dají upravit výdaje, například za potraviny. Snížíte své požadavky, ale hlady neumřete. Místo celozrnného chleba od blízkého pekaře si koupíte pšeničný bochník Šumava v maloobchodním řetězci.