reklama

Listopad prolomil u spořících účtů hranici dvou procent

redakce dne 19. 11. 2021 - 00:00

Přinášíme aktuální přehled úrokových sazeb na spořících účtech. Úrok dvě procenta začíná být realitou.

V listopadu banky vylepšily spoření na svých spořících účtech. Přesto jsou na rostoucí inflaci úrokové sazby krátké. Vklady držené v depozitech nevytváří tak hlubokou ztrátu, jako kdybyste nechaly peníze na běžném účtu anebo zašité v matraci.

Ve čtvrtek 4. listopadu 2021 zasedala bankovní rada České národní banky, která zvýšila základní sazby (repo sazba je nyní 3,75 %). Na tyto sazby hbitě zareagovaly banky a začaly nabízet úrokové sazby, které po dvouletém odpočinku začínají dvojkou.

Pro banky je výhodné směřovat do ČNB vklady a získávat z nich repo sazbu. Zvýšení úroků nad tři procenta u spořících účtů bude se zpožděním. Čtyři procenta jsou zatím v nedohledu – záleží jako moc centrální banka přitlačí na základní sazby.

Dvě procenta v akci

Aktuálním vítězem mezi spořícím účty je Banka Creditas, která u svého spořícího účtu nabídla dvouprocentní úrokovou sazbu. Omezení úrokové sazby se týká výše vkladu do 350 tisíc. O desetinu procentního bodu vyšší sazbu získáte při sjednání měsíční výpovědní lhůty. Pro volné peníze dobrá volba.

Má-li dlouhodobý klient nižší úrokovou sazbu než klient nový, dávají banky najevo, že si stávajících klientů neváží. Věrnost je pro ně vyprázdněným pojmem.

Druhá banka v našem žebříčku nabízí roční úrokovou sazbu 2,08 procenta bez omezení výše vkladu. Avšak u nabídky Trinity Bank je háček. Úrok 2,08 procenta získají nové peníze. Stávající klienti si musí založit nový spořící účet a poslat na něho peníze z jiné banky, aby se na tento úrok dostali. Máte-li v této bance své peníze dlouhodobě, dostanete se na maximální roční úrok 1,78 procenta.

Z přiložené tabulky vychází nejlépe spořící účet od Monety Money Bank. I když nabízí úrok 1,5 procenta, neomezuje ho přehnaně nízkou výší vkladu. Jeden milion korun je dostatečná vysoká suma.

Přehled úrokových sazeb spořících účtů

Banka Název účtu Úroková sazba Poznámka  
Trinity Bank Spořící účet Výhoda+ Dobrý klient 2,08 % Pouze pro nové klienty, rozhoduje datum 4. listopadu 2021 a později založení účtu, bez omezení úložky.  
Banka Creditas Spořící účet+ 2,00 % Pro vklady do 350 tisíc korun. Vyšší vklady se úročí 1 % p. a. S jednoměsíční výpovědní lhůtou je úroková sazba až 2,1 %.  
Moneta Money Bank Spoření nebo Spoříto 1,50 % Do jednoho milionu korun. Nad milion korun je úrok 0,5 %.  
Expobank Neo účet 1,4 % Bez omezení vkladu.  

Zdroj: Banky; Zpracování: investia.cz

Komplikované úročení s podmínkami

Do přehledu jsme nezařadili nabídku bank, které úrokovou sazbu podmiňují podmínkami na počet plateb platební kartou (Air Bank, Equa bank) anebo minimálními částkou, které musí na účet v daném měsíc přijít (Česká spořitelna, Raiffeisenbank) případně v kombinaci s dalším využívaným produktem anebo minimálním vkladem.

Nabídka spořících příležitostí tuzemských bank a družstevních záložen je bohatší, avšak se šíří roste i komplikovanost nabídek.