reklama

Zrušení superhrubé mzdy

redakce dne 25. 08. 2023 - 00:00

Zrušením superhrubé mzdy přiteklo do kapes zaměstnanců více peněz, avšak ze státního rozpočtu zmizelo okolo sto miliard korun.

Zrušení superhrubé mzdy znamenalo pro zaměstnance faktické zvýšení čisté mzdy. Peníze, které si stát nevzal přes zdanění, zůstaly zaměstnancům. Rozdíly byly najednou od 990 korun (pro tehdejší výši minimální mzdy) až po tisíce korun pro mzdy vyšší.

Kolik peněz získáte z 50 tisíc hrubého?

Pro přiblížení změny zdanění si vše ukažme na modelovém příkladu člověka, který měl měsíční hrubou mzdu 50 tisíc korun. Čistá mzda z nynějších 50 tisíc korun hrubého je 39 570 korun, před zrušením superhrubé mzdy byla čistá mzda nižší o 2 535 korun a činila tak 37 035 Kč.

Detail ve zdanění hrubé a superhrubé mzdy

Hrubá mzdaSuperhrubá mzda
Základ pro výpočet daně z příjmu50 000 Kč66 900 Kč
Daň z příjmu 15 %7 500 Kč10 035 Kč
Daňová sleva na poplatníka2 570 Kč2 570 Kč
Skutečně odvedená daň z příjmu4 930 Kč7 465 Kč
Rozdíl ve mzdách2 535 Kč

Zpracování a výpočet: investia.cz

Trik ve zdanění spočívá právě ve zrušení supehrubé mzdy, ze které se vypočítala daň z příjmu. Při zachování stejné výše daně z příjmu (15 procent) se při snížení daňového základu z 66 900 korun na 50 000 Kč změní finálně hrazená daň. Rozdíl mezi daní ze superhrubé a hrubé mzdy byl dodatečný příjem zaměstnance.

Peníze, které vám zůstanou změnou zdanění na účtu, budou někde chybět.

Politické vítězství

Plníme slib voličům, který jsme jim dali před 15 lety, hřímal tehdejší předseda Občanské demokratické strany a nynější předseda vlády Petr Fiala při zrušení superhrubé mzdy. Poslanci ODS, ANO a SPD prohlasovali zrušení superhrubé mzdy, která měla lidem přinést desítky miliard korun.

Zrušení superhrubé mzdy mělo vliv na zrychlení růstu inflace, Výpadek příjmů mezi 80 až 120 miliardami korun státního rozpočtu už patří do reálného snížení příjmu státu.

Poslanci cíleně prohlasovali ožebračení českého státu. Podřízli si pod sebou větev, kapři si vypustili rybník, dá se škodolibě parafrázovat. Nynější starosti koalice Spolu, Pirátů a STANu v hledání drobných miliard pro snížení státního schodku je úsměvné. Místo aby státní schodek státního rozpočtu začínal o sto miliard výše, tj. místo současných 295 miliard korun někde pod 200 miliardami.

Exprezident Zeman potvrdil naši úvahu

Ač redakce finančního serveru investia.cz příliš nemá vlásce souhlasit s prezidenty, ani politiky, kteří se zasluhovali a zasluhují o posouvání Česka na Východ, tentokrát lze s Milošem Zemanem souhlasit. Ten před časem veřejně prohlásil, aby vláda Petra Fialy zrušila zrušení superhrubé mzdy a zároveň zrušila daňovou slevu na poplatníka. Možná si exprezident Zeman přečetl náš kdysi publikovaný článek xyz, kde o tomto zrušení píšeme.

Obě výše uvedená opatření by pro Česko znamenaly navýšení příjmů státního rozpočtu o zhruba 200 miliard korun. To by dohromady s nynějšími vládními balíčky poslalo státní rozpočet do přebytku. Netřeba si hned myslet, že by stát začal mohutně splácet státní dluh. Přinejmenším by v mezinárodních ratinzích poskočil směrem k výhodnějším úrokovým sazbám. A díky tomu by mohl refinancovat dluhopisy s nižší úrokovou sazbou. Oklikou by snížil strukturu státního dluhu a především dluhové služby.