reklama

Jak moc drahý je účet zdarma

redakce dne 08. 11. 2013 - 00:00

Založení bankovního účtu nabízí každá retailová banka. Některé umožňují i bezplatné konto. Je opravdu bezplatný účet zadarmo?
 

Poplatky za vedení běžného účtu, stejně jako za další bankovní produkty, patří k tuzemskému bankovnímu folklóru. Poplatky pro banky znamenají jeden z příjmových pilířů. Pro banku to představuje pomyslný penězovod, který nevysychá a zároveň je z hlediska diverzifikace rizika zanedbatelný. Banka tak s relativně nízkými riziky získává další příjmy. Bankovní poplatky představují velké téma, kterému se věnují jak ekonomičtí novináři, tak i banky samotné. Konkurenční výhoda především nově vzniklých bank vychází právě z bezplatného vedení bankovních účtů. Tato vábnička však nestačí, myšlení bankovních klientů se vyvíjí jen pomalu. Ti mají raději dál uložené finanční prostředky u jedné banky a platí poplatky, namísto aby svá aktiva přesunuli do jiné banky.

Definice bezplatného účtu

Jako základní definice bezplatného účtu bychom mohli uvést zhruba toto. Jde o takový účet, jenž není zatížen poplatky za jeho vedení. Banka nebo družstevní záložna nic nechce ani za příchozí a odchozí platby. Stejně tak ani za služby spojené s obsluhou účtu prostřednictvím internetového bankovnictví. Co banky nenabízejí příliš zdarma jsou výběry z bankomatů. Banky vesměs umožňují využít několik výběrů hotovosti z bankomatu bezplatně anebo za snížený poplatek. Musí však jít o síť bankomatů dané banky.

Poplatky za služby provedené na bankovní přepážce dávají smysl do té míry, pokud banka umožňuje jejich variantu v elektronickém bankovnictví zdarma. Do určité míry jde o diskriminaci především takových uživatelů, kteří nemohou anebo neumějí využít internet banking. Nejčastěji jde o osoby v seniorském věku, kde se dá jejich minimální zkušenosti s obsluhou počítače předpokládat.

Bezplatný účet bez závazků

Opravdu bezplatný účet, který není zpoplatněn běžnými poplatky, je například ten od Fio banky. Tato banka nepodmiňuje slevu anebo bezplatnost poplatků nějakými podmínkami. V praxi to jde

Účty zdarma s podmínkou

Osobních účtů zdarma, avšak s nějakou podmínkou, je hned několik. Nejčastěji banky podmiňují bezplatné vedení tím, že musí na konto přijít předem daná částka anebo provést určitý počet transakcí. To je příkladem osobního účtu Equa bank, na který musí každý měsíc dorazit alespoň 10 tisíc korun. Pokud tuto podmínku nesplníte, zaplatíte za daný měsíc poplatek za vedení účtu 99 korun.

„Čachry“ s platebními kartami

V některých případech mají klienti bezplatné vedení bankovního účtu, avšak platí dílčí služby jako jsou výběry z bankomatů. Případně mohou získat i nějakou dílčí výhodu. Popíšeme si dvě situace – mBank a Air bank.

mBank umožňuje klientům, aby si svou aktivitou v objemu transakcí s platební kartou snížili první tři výběry z bankomatu.

V sazebníku této banky stojí, že první tři výběry z bankomatu jsou zpoplatněné částkou devíti korun, čtvrtý výběr pak 35 korunami. Abyste měli tři výběry zdarma, musíte v daném kalendářním měsíci provést platby v objemu čtyři tisíce korun. Čtvrtý výběr je zpoplatněn 35 korunami. Jestliže vám stačí méně než tři výběry z bankomatů, stačí provést kartou transakce v menším objemu. Jeden bezplatný výběr získáte za 2000 až 2999 korun, dva výběry zdarma pak za objem dalších 2000 až 3999 korun.

Jiný způsob zvolila Air bank. Ta v rámci svého běžného účtu nabízí shodné úročení zůstatku do 100 tisíc korun stejnou úrokovou sazbou, jakou úročí spořicí účet. Abyste získali aktuální úrokovou sazbu 1,3 procenta i na peníze uložené na osobním účtu této banky, stačí maličkost. Během kalendářního měsíce zaplatit alespoň pětkrát pomocí platební karty. Banka nikterak neomezuje výši jednotlivých transakcí, ani je nesčítá. Pokud se vám nepodaří provést pět plateb kartou za měsíc, nepřizná vám banka zvýhodněné úročení.