reklama

Jak spořit: Důkladně, dlouhodobě a chytře

redakce dne 03. 04. 2018 - 00:00

Přinášíme pět tipů, jak spořit peníze a budovat si tak finanční rezervu. Přičemž spoření není jen o penězích.

Článků na téma, jak spořit, jsme napsali nespočetně. Níže v textu naleznete odkazy na zajímavé příspěvky, které by vám neměly uniknout.

Pravidelné spoření je dlouhodobá záležitost. Stojí trochu odříkání, trochu disciplíny a samozřejmě nejde o levnou záležitost – máte v něm peníze.

Jak spořit peníze

Ze všeho nejdříve si spočítejte, kolik peněz můžete pravidelně spořit. Pod slovem pravidelně se myslí měsíčně. Jedině tak si vytvoříte návyk a časem i dostatečně velkou uspořenou částku.

Pro získání přehledu, jak moc spořit si udělejte inventuru domácího rozpočtu.

Abyste byli ve spoření skutečně efektivní, nezapomeňte si nastavit trvalý příkaz k úhradě. Případně volné peníze pravidelně posílejte na spořící účet. Oba způsoby lze spojit. Pravidelně vám z účtu na spořící konto odejde menší částka, třeba hned po výplatě a ke konci měsíce posléze pošlete takovou sumu, kterou si chcete uspořit.

Uvedený způsob má v sobě jednu dobrou a jednu špatnou vlastnost. Dobře nepochybně je, že spoření probíhá dvoufázově – na základě vašeho odhadu finanční situace a pak i podle skutečnosti. Špatně na tom je, že časem sklouzne nejeden „spořínek“ k pouze automatickým převodům a nebude pokračovat v odkládání peněz ručně.

Přesto jde o dobrý přístup ke spoření. Důležité je kromě konečné výše úspor i pravidelnost.

Pět tipů, jak spořit efektivně

  1. Spořte takovou sumu peněz, kterou dokážete odložit pravidelně každý měsíc
  2. Pro úspory používejte spořící účet.
  3. Nevadí ani mimořádné úložky. Především, když dostanete odměny nebo bonusy.
  4. Odkládejte stranou, klidně každý měsíc, další peníze – třeba i pár stokorun.
  5. Dávejte bokem i peníze z přeplatků za elektřinu, plyn apod.

Dlouhodobé spoření

Při dlouhém spoření se vám někde budou hromadit naspořené peníze. Doporučujeme jednou za čas provést kontrolu jejich výše. Průběžná kontrola slouží pro zjištění zůstatků. Potřebujete-li vybudovat finanční rezervu, nemusíte držet nadbytečně příliš peněz. Ty můžete dále zhodnocovat, třeba investováním.

Kontrola naspořených finančních prostředků má za cíl jednu klíčovou věc – víte, jak na tom momentálně jste.

Kam spořit?

Pro spoření je vhodné použít spořící účty. Termínované vklady se pro pravidelné spoření nehodí, neboť jsou vhodné pro větší objemy peněz a na delší dobu. Stejně tak ani nelze doporučit začátečníkům stavební spoření. To je navázáno na pravidelnost a na vázací dobu dlouhou šesti let. U stavebního spoření hrozí při vynechání plateb i vypovězení smlouvy od stavební spořitelny. To se stává tehdy, když máte naspořenou větší sumu.

Čtěte také: Tři tipy jak spořit

Proto jsou spořící účty nebo konta dobrým řešením. Banky a družstevní záložny nabízí dostatek spořících účtů, které lze pro spoření použít. Vybírejte je jak podle úrokové sazby, tak i podle případných poplatků. Všímejte si i samotných úroků.

Cíle pro spoření

Sepište si důvody, proč a kvůli čemu spoříte. Formulujte, zda jde o budování finanční rezervy, touhy naspořit si dostatečně vysokou částku pro budoucí koupi bytu nebo jiné nemovitosti, anebo máte pro spoření úplně jiné důvody.

Čeho spořením dosáhnete

Budete-li opravdu dlouhodobě a pravidelně spořit, dosáhnete časem zajímavé částky. S tou se dá následně dobře pracovat. Třeba ji lze zainvestovat, použít na podnikání anebo si pořídit dražší věc nebo již zmíněnou realitu.

Při delším spoření určitě vybudujete dostatečnou výši finanční rezervy. Ta by měla být vysoká nejméně trojnásobek vašich běžných měsíčních výdajů. Máte-li malé děti, ženu na mateřské (rodičovské) dovolené a splácíte již nějaký jiný větší úvěr (hypotéku nebo leasing), měla by finanční rezerva činit větší násobek. V některých případech klidně uvažujte i o pokrytí nezbytných výdajů na bázi jednoho roku.