reklama

Peníze jako důležitá komodita

redakce dne 19. 07. 2018 - 00:00

Máte rádi peníze? Dokážete se bez nich obejít? A jak se díváte na ultra bohaté miliardáře anebo naopak na bezdomovce bez koruny v kapse?

Peníze ovlivňují naše životy již dlouho. Slouží jako směnný nástroj pro nákup služeb a statků. Dlouhodobě jsou také příčinou nejednoho sváru mezi lidmi. Říká se, že peníze kazí charakter, my se přikláníme spíše k rčení, že peníze charakter ukáží v jeho pravém já.

Lze se setkat se spoustou tvrzení, které jsou jednoznačně proti penězům. V mnoha ohledech jde o neoprávněné výroky.

Peníze a štěstí

Tvrzení, že čím více peněz, tím je člověk šťastnější, neplatí. Podle jednoho průzkumu lze dokonce vyjádřit částku ročních příjmů, které z lidí dělají šťastné jedince. V průměru jde o jeden až jeden a půl milionu korun. Větší i menší částky údajně způsobují stres. Abyste se mohli prohlásit za bohatého člověka na globální úrovni stačí mít roční příjem v hodnotě šesti milionů korun.

Čtěte také: Jak získat peníze?

V jiném průzkumu uvedli respondenti, že by chtěli mít na penzi úspory v objemu 1,5 milionu korun. Pro vytvoření této sumy je vhodné začít odkládat volné finanční zdroje včas.

Proč mít peníze

Za peníze si koupíte lepší život. Byť ani tato generalizace nemusí platit stoprocentně. Minimálně máte zajištěno klidnější bytí v dostatku až blahobytu. Jak nakonec s penězi naložíte je už čistě na vás. Daleko lepší je mít na účtu co nejvyšší možnou částku. Tím nemyslíme uložit veškeré finanční prostředky na běžném účtu, ale disponovat větším finančním kapitálem umístěným na více finančních produktech.

Čtěte také: Jak si udržet peníze?

Peníze vám pomohou v lepší lékařské péči, byť v Česku je standardní zdravotní péče hrazené z běžného zdravotního pojištění. Existují příplatky například za kosmetické úkony. Další příjemnou věcí, které peníze přinášejí, je podpora potomků v jejich studijním úsilí. Rozhodně si díky penězům zlepšíte a ulehčíte život. Třeba kvalitnějším bydlením a jídlem, případně úklidem domácnosti. Ušetřený čas lze věnovat koníčkům anebo rodině.

Odmítání peněz nepřehánějte

Existují i lidé, kteří tvrdí, že mnoho peněz nepotřebují, potažmo, že si je do hrobu s sebou nevezmou. V tomto tvrzení mají pravdu. Odmítat peníze nedoporučujeme a stavět se k nim tak, že jich moc mít nemusíte vás staví do nepříjemné situace – sociálnímu vyloučení. Dobrým příkladem je vaše okolí. Zcela jistě budete mít mezi svými přáteli a známými osoby, které mají podobné příjmy jako vy.

Čtěte také: Jak vydělat peníze