reklama

Podvody na síti: Falešný bankéř a výhodná investice

redakce dne 17. 03. 2023 - 00:00

Množí se případy oklamaných a podvodníky okradených lidí. Buďto vyslyšeli volání podvodníků k přeposlání peněz na bezpečný účet nebo poskytli útočníkovi přihlašovací údaje do jejich internetového bankovnictví. Následně přišli o životní úspory.

Šmejdi řádí všude a nezaměřují se jen na seniory, kterým prodávají předražené hrnce a vysavače. I když s prodejními akcemi je pár let konec, do popředí se dostávají nové podvodné metody, jak vytěžit důvěřivost lidí a připravit je o jejich mnohdy celoživotní úspory.

Zranitelnými se tak stávají i ti, kteří jsou v dobrém zdraví, netrpí osamělostí ani nemají pocit, že by nezvládali úskalí doby. Přesto se ne všem nástrahám dokážou vyhnout.

Bankéř na telefonu

Podvodník, který se vám představí jako bankéř, vám sdělí, že se někdo pokouší vybrat vaše peníze z bankovního účtu. Je zapotřebí buďto zajet do banky vyzvednout peníze a vložit je do bezpečného bankomatu, bitcoinmatu, nebo finanční prostředky převést na bezpečný účet. V obou případech jde o podvrh, vaše peníze se právě přesunem do „bezpečných“ bankomatů a účtů dostávají do nebezpečí.

Lest je pro běžného člověka těžko odhalitelná, neboť útočník volá z čísla infolinky jejich banky, jejíž číslo je umně podvrženo. Na první pohled vypadá vše v pořádku. Podobný scénář je i telefonát od policie, že vám právě teď někdo krade vaše peníze z účtu. Jakmile mu uvěříte a peníze z vašeho účtu převedete podle sdělených instrukcí, už je nikdy neuvidíte.

Banky jednohlasně a dlouhodobě nabádají své klienty, že po nich nikdy nebudou chtít, aby peníze z účtu někam přesouvali nebo vybírali.

Výhodná investice

Vylepšením uvedeného postupu je nabídka výhodné investice. Ta je už problematičtější na odhalení podvodu, neboť na trhu působí řada investičních společností, které běžně potenciální klienty navolávají. Jejich cílem je představení investiční nabídky a sjednání schůzky s investičním poradcem. Avšak seriózní investiční společnosti vás nebudou nutit instalaci softwaru do vašeho počítače, ani po vás chtít, abyste jim sdíleli obrazovku apod.

Podvodníci s nabídkou výhodné investice vás budou nutit ke sdílení obrazovky. Ti otrlejší vybízí důvěřivce rovnou k instalaci programu pro vzdálenou obsluhu počítače (třeba Anydesk, supremo4). Instalace softwaru pro vzdálenou správu počítače nebo sdílení obrazovky je podmíněná ke správě investice.

Během celého procesu jsou s obětí v telefonickém kontaktu, kdy přímo před ní přesouvají peníze z účtu oběti na jiný. Ověřovací hesla a SMS nebo 2FA kódy zadává oběť. Peníze oklamaná osoba žene rovnou do chřtánu útočníka. Elegantní krádež za bílého dne bez použití násilí.

Banky na tyto situace reagují tím, že své klienty nikdy nebudou nutit, aby do svého počítače cokoliv instalovali. K tomu přidávají dlouhodobě opakovanou mantru, že po svých klientech nechtějí přihlašovací údaje.

S prostupující proletarizací a demokratizací internetu a digitálních kanálů bude podvodů s největší pravděpodobností přibývat. Budou se měnit ve stále sofitiskovanější metody, jak z důvěřivějších lidí vymámit větší obnosy peněz.