reklama

Přibývá osaměle žijících lidí

redakce dne 04. 10. 2011 - 12:21

V České republice přibývá lidí, kteří žijí osaměle. Jedno jestli jde o mladé lidi, kteří spadají do trendy kategorie „single“ anebo seniory. Podle informací Českého statistického úřadu je u nás osaměle žijících lidí zhruba 1,25 milionu.

Ještě před 15 lety bylo osaměle žijících lidí oproti současnému stavu polovina. Podle aktuálních statistik dosahuje podíl „singles“ na celkové tuzemské populaci již jedenácti procent. Podobně na tom jsou i země jako je Velká Británie, Francie, Nizozemsko, Německo a Rakousko. Zde činí podíl osaměle žijících lidí na celkové populaci okolo 15 procent. Oproti tomu na východ a na jih od České republiky vyznávají lidé tradiční rodinný model. Například v Itálii je pouze pět procent single domácností.

Jak vypadá osaměle žijící člověk?

V Česku spadá osaměle žijící člověk do jedné ze dvou kategorií. Buďto jde o seniora, kterému zemřel druh nebo družka. Těchto seniorů bylo loni přes půl milionu. Jen osaměle žijících žen v tomto souboru bylo 425 tisíc. Další velkou skupinou jsou mladí lidé ve věku od 25 do 34 let, kteří žijí samostatně. Během posledních 15 let narostla tato skupina pětinásobně.