reklama

Deset tipů jak ušetřit na energiích

redakce dne 27. 05. 2022 - 00:00

Rostoucí ceny energií jsou fakt. Přinášíme desatero, jak efektivně a rychle ušetřit za spotřebu elektrických spotřebičů.

Následujících deset tipů jak ušetřit za elektrickou energie ukazuje, jak rychle dosáhnete na úspory, které se projeví v ročním vyúčtování. Odpovědným chováním ušetříte i desítky tisíc korun v závislosti na cenách elektrické energie a plynu.

Krátké a intenzivní větrání

Větrejte krátce, zhruba pět až deset minut, zato při otevřeném okně. Pootevřenou ventilačku nepoužívejte. Při dobře vyvětrané místnosti ušetříte tisíce korun za vytápění. K úsporám pomůže fyzika. Chladné molekuly vzduchu se ohřejí lépe než teplé.

Prádlo místo sušičky sušte na sušáku

Výdobytek moderní doby v podobě sušičky na prádlo v dobách vysokých cen za elektřinu nechte vypnutou. Místo toho použijte sušák. Prádlo vám bude schnout pomaleji, často bude suché až druhý den, opět ušetříte ročně tisíce.

Myčka myje levněji

Mytí nádobí naopak přenechejte myčce. Snížíte tím kromě elektrické energie za ohřev vody při ručním mytí i vodu.

Úsporné spotřebiče

Elektrickou energii ušetříte o dost rychleji vhodným typem úsporného spotřebiče. Pro ledničky jsou dobré ty s energetickým štítkem A, B nebo C. Sušičky a pračky pořiďte výhradně s energetickým štítkem A.

Spotřebiče používejte až budou plné

Myčku i pračku používejte tehdy, až je zcela naplníte nádobím nebo prádlem. Praní s polovičním množstvím prádla je zbytečně, stejně jako zapínat myčku s pár kusy nádobí. Patnáctiminutový program v pračce spotřebujte zhruba 20 litrů vody. Přepírat jednotlivé kousky oblečení je opět vyhazování peněz z okna.

Vařte na plotně podle velikosti hrnce

Malý hrnec patří na malou plotnu, velký na velkou. Šlehají-li plameny okolo hrnce, případně je průměr vařiče větší než průměr hrnce nebo pánve, opět se dopouštíte nehospodárnosti. Plýtváte drahocennou energií a vašimi penězi. Při uvedeném dodržování velikostí plotny a hrnce ročně ušetříte stokoruny. To za předpokladu, že vaříte jednou týdně na malé plotně místo velké.

Dobrou praxí je i vaření s pokličkou, případně si vodu předvařte v rychlovarné konvici.

Lednice a námraza

Lednička je jako zařízení dobře energeticky škálovatelné. Optimální teplota v lednici je sedm stupňů Celsia. Úspor rovněž dosáhnete i prostou změnou místa ledničky. Stojí-li vedle zdroje tepla jako je sporák nebo topení, potřebujete pro běžný chod ledničky další elektřinu navíc. Každý stupeň dolů v místnosti, kde je lednička, znamená i úsporu v elektrické energii.

Zvýšenou pozornost věnujte námraze. Námraza o tloušťce tři až pět milimetrů zvýší spotřebu o 30 procent. Centimetrová námraza zvýší elektrickou spotřebu o 75 procent. Pravidelné odmrazování vám ušetří peníze.

Zhasínejte

Až stokoruny ročně ušetříte jen tím, že budete zhasínat všude tam, kde nejste. Nemusíte svítit ve třech místnostech v bytě, zatímco jste jen v jedné.

Nepřetápějte

Snížení teploty o tři stupně Celsia ušetříte tisíce korun. Jak ale zjistíte, jaká teplota vám vyhovuje? Použijte jednoduchý test. Topte tehdy, kdy je vám doma zima. Vyzkoušejte i teplotní porovnání. Namísto obvyklých 24 stupňů Celsia vytápíte byt například jen na 22 nebo 21 stupňů. Je to stále dobrá teplota, při které nezmrznete, ani nenastydnete.

LED osvětlení

Další úspory spočívají i ve změně osvětlení vaší domácnosti. Při osazení úspornějších LED žárovky ušetříte ročně rovněž tisícikoruny.

Dodržování uvedeného desatera vám nijak nesníží vaši současnou úroveň. Jako příjemný bonus získáte úspory v nižších desítkách tisíc korun.