reklama

Tři knihy o penězích, které byste měli přečíst

redakce dne 19. 09. 2012 - 00:00

Četbou odborné literatury spojíte příjemné s užitečným. Rozšíříte si slovní zásobu a obohatíte mysl o nové poznatky z finančnictví.
 

Nejinak je tomu i v případě čtení knih s ekonomicko-finančním podtextem. Kvalitní kniha je navíc vítaným zpestřením vašeho života. Představujeme vám tři knižní tipy, které by vám neměli uniknout. Uvedené tituly v této zevrubné recenzi stojí přinejmenším za prolistování v knihkupectví.

Všechno je jinak

Duo ekonomů, manželů a nyní i autorů v podání Markéty Šichtařové a Vladimíra Pikory loni na podzim vydalo knihu s názvem „Všechno je jinak aneb Co nám neřekli o důchodech, euru a budoucnosti“. V publikaci stručně a jasně vysvětlují svůj pohled na právě se rozbíhající důchodovou reformu. Autorská dvojice Šichtařová/Pikora mají negativní názor na reformu penzí, stejně jako na možné přijetí eura jako hlavního platidla v České republice.

Zatímco důchodová reforma budí svými parametry rozpaky a vstup do druhého pilíře by si měl každý dostatečně promyslet, u přijetí eura je tomu naopak. Autoři sice předkládají čtenáři příklady zemí jižní Evropy jako odstrašující příklad. Slovy jako default nebo bankrot se to v příslušných pasážích doslova hemží. Na druhé straně popisují, že země, které mají hranice s Německem, jsou relativně v pořádku a společná měna má pro ně význam. Tedy s výjimkou Francie, před kterou varují a naopak Finskem, které je ukázkovou zemí, jenž má zdravou ekonomiku.

Osobní a rodinné finance na druhou

Následující dvě popisované knihy se spolu do určité míry tématicky prolínají. Přesto jsou oba tituly od sebe dostatečně rozdílné. Přečtením obou knih si vhodně rozšíříte představu osobních financí. Zatímco titul „Osobní finance“ napsali autoři, kteří se věnují finančnímu poradenství. Naopak za publikací „Spořit nebo investovat?“ autorsky stojí ekonomický novinář a vydavatel finančního serveru investia.cz. Některé pohledy na finanční produkty se mohou od sebe lišit.

Osobní finance

Knihu „Osobní finance“ napsali autoři Petr Syrový a Tomáš Tyl. Na samém začátku je představena modelová situace české rodiny, ve které kromě manželů Vzorných žijí i dvě děti, Jeníček a Mařenka. Manželé Vzorní řeší komplexně svou životní situaci, zajištění na důchod a také budoucí studium dětí. Autorská dvojice postupuje v knize systematicky. Nejdříve řeší otázku pojištění, bydlení, poté investic a zajištění na stáří a v neposlední řadě i financování studia potomků. Autoři nezdůrazňují konkrétní produkt, ale cíl, ke kterému chce pan Vzorný s manželkou jednoho dne dojít.

Spořit nebo investovat?

Oproti titulu „Osobní finance“ jsou v knize „Spořit nebo investovat?“ klíčovým tématem případové studie, ve kterých autor Josef Janda představuje několik pohledů na spoření a investování. Hlavními protagonisty této knihy jsou sourozenci Felix a Barbora.

Felix je tradiční spořílek, který by si pro pětník nechal koleno vrtat a raději má peníze uložené na termínovaném vkladu, než aby je investoval do akcií, jako to dělá jeho sestra. Autor v knize umně představuje, jak lze využít jednotlivé finanční produkty během různých fází života a benefitovat na nich. Doslova a do písmene se vyřádil s výpočty, které místy připomínají hrátky s čísly. Kniha „Spořit nebo investovat?“ přináší svěží pohled na osobní a rodinné finance, který u nás dosud chyběl.

V knize „Spořit nebo investovat?“ jsou modelové příklady spořicích účtů nebo termínovaných vkladů, které odrážejí obraz skutečnosti v době psaní této publikace. Na informační hodnotu mají tyto informace pramalý vliv. Vhodně ilustrují realitu a doplňují místy sušší teorii.

Obě knihy – „Spořit nebo investovat?“ a „Osobní finance“ – čtenáře rychle a detailně seznámí s dostupnými finančními produkty, které jsou aktuálně na trhu. Od spoření, investování přes úvěry až po pojištění. Autoři příliš nelpí na konkrétní produktové nabídce tuzemských bank, pojišťoven, penzijních fondů nebo investičních společností.