reklama

Je lepší spořící účet od Air Bank nebo Equa bank?

redakce dne 22. 07. 2014 - 00:00

Chcete mít spořící účet u Air Bank nebo Equa bank? Air Bank nabízí časté změny podmínek, Equa pouze nudné snižování úrokové sazby.
 

Zaměřili jsme se na nejvýraznější depozitní produkty, které obě banky nabízejí – především jejich spořící účty, se kterými svádějí lítý boj na trhu. Pro dokreslení situace jsme se okrajově podívali na jejich běžné účty. Úvěrové produkty obou bank jsou rovněž zajímavým tématem a zcela jistě se jim pověnujeme v samostatném materiálu.

Od začátku letošního roku změnila Equa bank dvakrát úrokovou sazbu. Z původní lednové roční úrokové sazby 1,4 procenta klesla na aktuální jedno procento. Během půl roku snížila sazbu o 0,4 procentního bodu. Air Bank ji následovala teprve až nyní. Od letošního srpna sníží úrokovou sazbu na 1,1 procenta. Čtěte také: Průvodce spořicími účty: Jak vybrat ten pravý a nespálit se?

Ošidnost úrokových sazeb

Úrokové sazby jsou však u těchto bank ošidné. Zvláště při hlubším pohledu na pásma. Jak Air Bank, tak i Equa bank nabízejí vyšší a nižší úrokovou sazbu. U „Ekvy“ je pásmo do 1,25 milionu korun úročeno jedním procentem, vklad převyšující tuto hranici pak pouhými 0,01 procenta. Air Bank úročí vklady úrokovou sazbou 1,1 procenta (do konce letošního července ještě 1,3 procenta) do vkladu jednoho milionu korun pro klienty, kteří si zřídili účet kdykoliv od založení banky do 31. ledna letošního roku. Po prvním únoru 2014 je pásmo pro uvedenou úrokovou sazbu jen do 250 tisíc korun. Částky přesahující uvedené limity Air Bank úročí 0,5 procenta. Máte-li k dispozici milion korun, mohou být pro vás výhodné obě banky, avšak záleží pouze na tom, od jakého data jste se stali jejich klienty. Čtěte také: Jak nejlépe zhodnotit milion na spořicích účtech

Stejnou úrokovou sazbu jako Equa bank nabízí ještě ING Bank. Ta kromě spořícího účtu ING Konta neumožňuje zřízení běžného účtu. Čtěte také: Dva spořící účty: Na úspory a investice

Jste-li dlouhodobým klientem Air Bank, vyplatí se vám podle uvedeného schématu výpočtu úroku u ní odložit částku do výše 1,3 milionu korun. Ještě v tomto bodě budete podle nových podmínek (1,1 procenta do jednoho milionu korun, 0,5 procenta pro vyšší vklady) oproti Equa bank v plusu. Jste-li u Air Bank krátce a spadáte do kategorie „nový“ klient, budete se sumou nad 300 tisíc korun tratit, neboť konkurenční banka vám nabídne lepší podmínky pro spoření i přesto, že má o desetinku procentního bodu nižší úrokovou sazbu. Při vkladu jednoho milionu korun bude rozdíl v hrubých výnosech 3500 korun ve prospěch Equa bank.

Nemáte-li jasně dané sumy, třeba 250 tisíc korun, vyplatí se propočítat, u jaké banky se vám vyplatí držet své volné peníze.

Výhoda úrokové sazby Equa Bank je pouze do oněch 1,25 milionu korun, rozdíly vyšších zůstatků jsou „neúročeny“. Kdyby Equa nabízela ve svém druhém pásmu úrokovou sazbu jako třeba Air Bank, výrazně by tím navýšila zůstatkovou hranici, na kterou by se její sokyně musela „dotáhnout“. Čtěte také: Čtyři méně známé spořicí účty

Jednoznačný názor na oba depozitní produkty nepanuje. Equa bank na svém spořícím účtu mění pouze úrokovou sazbu, zatímco Air Bank inovuje podmínky rozsáhlejšího charakteru.

Všechny uvedené výnosy jsou uváděny jako hrubé a je nutné je očistit o 15procentní srážkovou daň, kterou za vás odvede banka státu.

Nakročeno k problémům

Air Bank má oproti Equa bank nakročeno více k budoucím problémům ohledně častých změn podmínek u jejich spořícího účtu. Nabídka této české banky přestává být srozumitelná. Po necelých třech letech provozu banky se klienti dělí na „nové“ a „původní/staré“. Pro každou skupinu platí různé podmínky. Dosud bylo zvykem, že banky odměňovali spíše nové klienty, namísto těch dřívějších. Nedá-li si Air Bank pozor na komunikaci, může nechtěně vyslat svým starým klientům zprávu ve znění: Jste nám na obtíž!. Ale to jsme příliš odbočili. Čtěte také: Nejčastější chyby při spoření

Příliš častými úpravami podmínek se může vytratit revoluční étos Air Bank. Potenciální klienti mohou ztratit motivaci pro přestup už jen kvůli tomu, že nedostanou zajímavou nabídku, na kterou jsou na trhu zvyklý. Bankovní služby fungují tak, že lákají nové klienty na zajímavé oceněné služby a produkty. Nový klient by si měl položit otázku, jestli má význam v rámci Air Bank spořit, neboť ne pokaždé se mu to může vyplatit.

Air Bank se pomalu vydává cestou velkých bank, které upravují své sazebníky a podmínky, i přesto, že je ve veselých reklamních spotech paroduje.

Běžné účty a tarify

U běžných účtů vyniká Air Bank nabídkou Top3Garance i na zůstatky běžných účtů do částky 100 tisíc korun. Obě banky nabízejí dvě možnosti – bezplatné vedení a zpoplatněné vedení účtu. Respektive Air Bank má vedení účtu bezplatné, avšak účtuje si za malý a velký tarif a to 0 Kč anebo stokorunu. Equa bank má vedení konta zpoplatněno 99 korunami. Druhá alternativa, vedení účtu bezplatně je možné při splnění několika podmínek, kterými se odlišíte od pasivního klienta a stanete se klientem aktivním. Čtěte také: Výpovědní lhůty: Úskalí pro peníze

Abyste se stal aktivním klientem Equa bank, stačí vám splnit jednu z následujících podmínek:

  • Váš zůstatek neklesne na účtech Equa bank pod sto tisíc korun;
  • bude-li měsíčně součet příchozích transakcí činit alespoň deset tisíc korun;
  • provedete-li tři platby bezkontaktní kartou, přičemž výběry z bankomatu se nepočítají;
  • splácíte hypotéku či spotřebitelský úvěr.

Stanovit, která banka nabízí lepší účet je těžké. Je zapotřebí stanovit konkrétní potřeby a četnosti užívání bankovních služeb konkrétního klienta.