reklama

Máj, lásky čas: Stejné hodnoty, nikoliv zájmy

redakce dne 31. 05. 2019 - 00:00

Máj je tradičně lásky čas. Pokud jste byli v květnu mezilidsky aktivní a máte novou partii, určitě přemýšlíte, zda je váš protějšek vhodný na společnou cestu životem.

Zda bude vaše aktuální láska trvat dočasně, anebo až do hrobu, teprve uvidíte. Přesto se partnerství mezi dvěma dospělými lidmi dá pojmout všelijak. Někdo ji vnímá přes na city, jiný raději rozumem. My se klaníme pro druhou variantu. Pragmaticky budovaný přátelský vztah plný laskavostí se nám v redakci finančního serveru investia.cz jeví jako pevnější pouto, oproti hormony zmítanými návaly touhy a vášně.

O vztazích jsme vypublikovali celou řadu příspěvků. A to jak na téma partnerských financí, nenápadného prověření nápadníka případně jsme se zaměřili na single ženy. Pakliže jste se čerstvě seznámili a zamilovali, určitě nebude na škodu projít několik základní parametrů, které jsou pro společnou budoucnost klíčové.

Hledání společných hodnot

Podle socioložky Markéty Šetinové, která se zabývá psychoterapií, koučinkem, seznamováním a partnerskými vztahy, by se měli lidé oprostit od povrchních znaků lásky, jako je jiskření nebo hledáním společných zájmů. Jiskření časem opadne a zájmy se v průběhu času změní. Místo toho by se měli láskychtivé osoby zaměřit na hledání společných hodnot. Jde o konzervativní úhled pohledu, kterým nově rodící se vztah odfiltruje budoucí nedorozumění. Případně lze díky nesdílení stejný hodnot vztah raději ukončit a pohlédnout se po jiném vhodném protějšku.

Čtěte také: Novodobí nevolníci: Ženatí tatínci s hypotékou

Ženy chtějí podle Šetinové po muži v moderním vztahu, aby byli skvělými milenci, rodiči a kamarády. A zároveň úspěšní ve své kariéře.

Čtyři oblasti spokojeného vztahu

Na základě zkušeností i četbou odborné literatury jsme vyfiltrovali čtyři oblasti, které vedou ke kýženému spokojenému vztahu, který má navíc potenciál být dlouhodobý.

V kostce jde o komunikaci, peníze, sex a společné hodnoty. Nebudete-li umět s partnerem mluvit o všem, co se ve vašem nitru i vnějšku odehrává, nebudete

Peníze a láska

Těžko spolu vydrží spořínek a hýřil. Rovněž velké rozdíly v příjmech nemusí jít dlouhodobě dohromady. Mezi muži je stále rozšířený myšlenkový mem, který mu velí, že musí mít vyšší mzdu než jeho partnerka. V prostředí velkoměsta, v Česku snad jen Prahy, Brnu a krajským metropolím se tímto omlouváme, přibývá skupina žen, které mají dobře placenou práci. A najít vhodný protějšek pro ně představuje problém. Podobně jsou na tom muži, kteří zůstanou s potomkem na rodičovské dovolené. Přičemž jedním z hlavních důvodů bude výše příjmů partnerek.

Sexem k pohodě

Dalším velkým tématem je sex. Jak se říká, když to klape v posteli, klape i vztah. Stejně naladění jedinci nemusí tuto oblast řešit. Jejich potřeby se budou vyvíjet s věkem. Naopak určitá disharmonie v oblasti intimního vyžití zbytečně narušuje partnerství. Frustrace může být třeba nad četností hezkých chvilek. Frigidita proti zdravé sexualitě druhého partnera také nepůjde dohromady.

Rudá levá

Poslední tématem jsou společné hodnoty. Horko těžko spolu naváží plnohodnotný vztah osoby stojící myšlekové proti sobě na pravolevé politologické škále. Převedeno do extrému: randění s oddanou komunistkou nebude nic pro městského liberála vyznávajícího svobodu a demokracii.

Na politických preferencích partnerů se vztahy často rozpadají, případně jde o výraznou třecí plochu.