reklama

Martin Roman končí v čele ČEZu

redakce dne 15. 09. 2011 - 07:22

Předseda představenstva a generální ředitel polostátní energetické společnosti ČEZ Martin Roman v těchto funkcích končí. Dle jeho vyjádření prý na vlastní žádost. Informaci přinesly ve středu v podvečer Lidové noviny.

Podle vyjádření deníku Lidové noviny se předseda vlády Petr Nečas rozhodl Martina Romana z vedení firmy ČEZ odvolat již před několika týdny. Šéf největší tuzemské firmy tak skončí ve svých funkcích do konce tohoto týdne.

Renomovaný ekonomický novinář Miroslav Motejlek na svém serveru Motejlek.com objasňuje příčinu možného odvolání Martina Romana. Jde prý o to, že premiér Petr Nečas usiloval o odvolání Vladimíra Schmalze, který ve společnosti ČEZ působí od roku 2004 jako ředitel úseku fúze a akvizice. Tento manažer je navíc politicky aktivní pražský zastupitel za Občanskou demokratickou stranu. Roman však Nečasovi nevyhověl a Schmalze neodvolal. Schmalz má údajně vadit pražským kmotrům občanských demokratů, kteří si přejí jeho konec v ČEZu a dost možná i v pražské politice. Čtěte také: Případová studie ČEZ: Akcie, dividendy a rozvoj společnosti

Romanovým nástupcem do funkce šéfa společnosti ČEZ je současný výkonný ředitel Daniel Beneš. Martin Roman však v energetické firmě nekončí. Jak řekl Lidovým novinám, stane se předsedou dozorčí rady. Čtěte také: Hospodářské výsledky: ČEZ má ostudu

JUDr. Martin Roman (ročník 1969) byl předsedou představenstva a generálním ředitelem společnosti ČEZ od 1. dubna 2004. Díky opčnímu programu na koupi akcií firmy, který vytvořil jeho předchůdce Jaroslav Míl, vydělal stovky milionů korun. Stal se tak jedním z několika mála tuzemských manažerů, kteří mají každoročně stamilionové odměny.