reklama

Milostivé léto odpouští dluhy občanů vůči státu

redakce dne 15. 10. 2021 - 00:00

Do Česka dorazil institut odpouštění dluhů – Milostivé léto. Kdo může využít milostivé léto?

S milostivým létem je dobré se seznámit i když nikomu a nic nedlužíte. Odpuštění úroků a sankcí z téměř všech dluhů vůči státu pro každého, kdo se přihlásí.

Čtěte také: Archaické pojmy opět na scéně: Výpůjčka, výprosa a zápůjčka

Od biblických časů bylo milostivé léto vítaným nástrojem panovníků, kdy lidu odpouštěli dluhy. Do Česka se tento instrument dostal teprve letos.

Dlužíte-li za jízdu načerno v MHD, na nájmu v obecním bytě nebo dlužíte vybraným dodavatelům energií či obcím za odvoz odpadu, je milostivé léto určeno přesně vám.

Předně je dobré, že se odpouštění dluhů vztahuje na stát a pod něj spadající instituce a další organizační složky státu. Nejde o diktát státu privátním subjektům, třeba bankám nebo úvěrovým společnostem, aby omilostnili své dlužníky a odpustili jim příslušenství dluhu (úroky, sankce, poplatky).

Čtěte také: Mikropůjčka za vás finanční problémy nevyřeší

Jak dlouho trvá milostivé léto?

Milostivé léto začíná 28. října 2021 a končí 28. ledna 2022. Lze předpokládat vysoký počet zájemců, proto je dobré žádost neodkládat a ozvat se svému exekutorovi včas.

Jaké podmínky musí dlužník splňovat?

Lakonicky shrnuto je nejdůležitější podmínkou mít dluh vůči státu, avšak neplatí to generálně. Dlužíte-li daně finančnímu úřadu, milostivé léto se na vás nevztahuje. Druhou a docela tvrdou podmínkou je, že dlužník musí mít připravené finanční prostředky pro splacení zbytkového dluhu. Pro někoho, kdo je po uších v dluzích jistě nemilá zpráva.

Stát, obce, veřejné organizace

Pro zorientování v subjektech, na které se vztahuje milostivé léto, poslouží přehled vybraných společností, které jsou většinově anebo částečně ve veřejném vlastnictví.

  • Dopravní podniky obcí a měst
  • Dlužné nájemné v obecních bytech
  • Nemocnice
  • ČEZ
  • Pražská energetika
  • Pražská plynárenská
  • Mostecká bytová
  • Česká televize
  • Český rozhlas
  • Akce se vztahuje na všechny zdravotní pojišťovny s VZP v čele

Dobrovolně se k milostivé létu připojila například Česká spořitelna nebo Moneta Money Bank. Ověřte si u svého věřitele, zda se do milostivého léta zapojil.

Čtěte také: Nepodceňujte RPSN u půjček

S milostivým létem ušetříte část peněz za tzv. příslušenství úvěru – sankce, poplatky, penále apod.

Doplacení dluhu plus 908 korun

Abyste mohli danou exekuci ukončit, musíte exekutorovi uhradit dosud neuhrazenou dlužnou částku a poplatek 907,50 koruny (750 Kč + DPH). Určitě se zeptejte vašeho exekutora, jak vysokou částku musíte ještě doplatit. Osvobození od doplacení dluhu se týká úroků za pozdní splacení a náklady na soudní řízení či exekuci.

Čtěte také: Konsolidace úvěrů je vhodná pro každého dlužníka

Dluh je v exekuci

Milostivé léto se nevztahuje oddlužení (insolvenci). Jsou-li vaše dluhy exekuci, splňujete druhou podmínku pro využití milostivého léta.

Exekuci provádí soukromý exekutor

Pakliže je vaše exekuce vedená státem (jde o tzv. správní nebo daňovou exekuci), máte smůlu a milostivé léto též nelze využít. To se týká dluhů na daních nebo na sociálním pojištění (mezi vymáhající subjekty patří celní nebo finanční správa nebo okresní správa sociálního zabezpečení).