reklama

NERV: Dvakrát řež, jednou zvedej daně

redakce dne 12. 12. 2011 - 12:00

V protikrizové zprávě Národní ekonomické rady vlády (NERV) se uvádí, že zvýšení daní fyzickým či právnickým osobám je citlivý politický krok. Proto NERV kabinetu Petra Nečase doporučuje, aby dvakrát řezala (osekávala výdaje) a jednou zvedla daně.

Ekonomičtí odborníci doporučují vládě, aby nepodnikala žádné kroky v případě, že hrubý domácí produkt (HDP) klesne v příštím roce o dvě procenta.

Jestliže by HDP klesl o dvě procenta až o XY procent, měla by vláda „začít hasit požár“, uvádí se ve zprávě NERV. Systémový kolaps by vláda začala řešit v okamžiku, kdy HDP klesne pod XY. Hodnota vyjadřující pokles hrubého domácího produktu v režimu XY zatím nebyla zveřejněna.

Podle výpočtů společnosti Patria Finance by pokles hrubého domácího produktu o 2,2 procenta zatížil státní kasu o zhruba 176 miliard korun. Pokles HDP o 4,7 procenta by pak znamenal prohloubení schodku státního rozpočtu až na 214 miliard korun.

Vláda chce v roce 2012 dosáhnout státního schodku 135 miliard korun. Tomu odpovídá přepočtený výkon HDP v hodnotě 0,3 procenta.