reklama

Recenze knihy: Jak žít šťastně na dluh

redakce dne 21. 10. 2013 - 01:00

Na pultech knihkupectví si můžete koupit knihu, která se velice detailně věnuje úvěrům, dluhům a vztahům z nich vyplývající.
 

Začátkem letošního října vydalo nakladatelství Grada Publishing knihu s názvem „Jak žít šťastně na dluh“. Publikace je zaměřena na praktické zodpovězení celé řady otázek, které si pokládají lidé ještě předtím, než si vezmou půjčku.

Informační hodnota knihy je vhodná i pro ty, kteří již nějaký úvěr mají. Speciálně knihu využije každý, komu dluhy přerostly přes hlavu a potřebuje elegantní, rychlé a účinné řešení nastalé situace.

Tradiční obsahová struktura

Autorem knihy je Josef Janda, který je šéfredaktorem a vydavatelem finančního serveru investia.cz. Obsah publikace je strukturován stejně jako v předchozích dvou knihách autora (Spořit nebo investovat? a Zajištění na stáří) a přeneseně odpovídá školní osnově typu úvod, stať a závěr. Čtěte také: Recenze knihy: Spořit nebo investovat?

Typickým úvodem je praktický návod, jak ke knize přistupovat. Je možno ji číst standardně od začátku, anebo si v obsahu vybrat příslušnou pasáž a tu si prostudovat. Titul tak vychází vstříc oběma typům čtení a čtenářů. Přičemž druhý typ, epizodní, je snadnější pro každého, kdo již nějaké povědomí má a potřebuje si rychle setřídit myšlenky.

V jednotlivých kapitolách autor nejdříve seznámí čtenáře se základními pojmy, poté následuje výčet všech typů úvěrů, jež je možné si u nás sjednat. V kapitole Pojištění jsou zmíněny možnosti, jak se vhodně pojistit, aby z pojištění získal každý úplné maximum. Poté následuje zřejmě nejlepší a nejvydatnější část celé knihy kapitola Všechno o zadlužování – příčiny a řešení. Zde se autor doslova a do písmene vyřádil. Celou problematiku spojenou s dluhy vzal pečlivě pod drobnohled a zanalyzoval. Odhalil nejeden palčivý problém, který by mohl nejednoho dlužníka stáhnout do spirály dluhů, upomínek a návštěv exekutora.

Na konci knihy je několik případových studií. V předchozích knihách jich bylo většinou okolo pěti, nyní se musí čtenář spokojit jen se třemi. Jedna z nich je navíc běžnému čtenáři dost vzdálena, neboť je v ní popisována životní situace podnikatele Medarda. Naštěstí není příliš dlouhá, takže jde spíše o oddechovou kapitolku. Naopak zbylé dvě „případovky“ věrněji zachycují běžný život. Byť ta o mladé ženě Zoře se určitým způsobem rovněž vymyká z představ poklidného partnerského soužití.

Srozumitelnost problematiky a čtivost

Největším kladem knihy je její čtivost a srozumitelnost pro každého, pro koho mohou být osobní finance a potažmo úvěry španělskou vesnicí. Čtěte také: Tři knihy o penězích, které byste měli přečíst

Autor podává ryze odborné informace jednoduchou formou, kterou pochopí i laik. Pro poučeného čtenáře jde spíše o oddechové čtení, které neunaví.

V textu nechybí ani veselé příběhy z natáčení, které autor zažil anebo slyšel od svých přátel, kamarádů a známých.

Kniha „Jak žít šťastně na dluh“ je k dostání u kamenných i internetových knihkupců anebo přímo u nakladatele na webové adrese grada.cz.

Recenzi napsala Eva Nachtmannová, redaktorka