reklama

Chcete dvojnásobek platu? Dobře si to rozmyslete

redakce dne 14. 06. 2018 - 00:00

Požadovat razantní zvýšení platu je riskantní. Jakmile ho okořeníte úmyslem odejít, můžete si rovnou hledat práci jinde.

Česku se hospodářsky daří. Ekonomika roste, firmám chybí zaměstnanci. Zvyšují se mzdy. Práci mají i lidé, které by před pár lety nikdo nechtěl zaměstnat. Žádostmi o zvýšení platu se to v privátní sféře jen hemží. Co byste však neměli přestřelit, je požadavek na jeho radikální zvýšení.

Čtěte také: Skvělá doba pro zvýšení platu

Existuje mnoho důvodů, proč mohou mít zaměstnanci vyšší mzdu, ale skutečnost je jiná. S našplápnutou ekonomikou se nejeden pracovník cítí finančně nedoceněný. Požadovat po svém zaměstnavateli vyšší mzdu je legitimní důvod. Stejně jako požadovat třeba více dnů dovolené anebo zkrácení pracovní doby.

Vyvarujte se extrémnímu požadavku zdvojnásobení mzdy a současně hrozit odchodem.

Šéfe, chci dvojnásobek, nebo jdu!

Jednoduchá odpověď zní: Skončíme to na dohodu anebo standardní výpovědí?. Vydírat svého zaměstnavatele není dvakrát prozíravé. Na trhu se rozkřikne, čeho jste schopní. Firmy chtějí zaměstnance, kteří by pro ně zabíjeli, zaměstnanci zase chtějí pracovat ve společnostech, ve kterých se nemusejí moc angažovat. Vybalancovat oba požadavky je složité. Chtít dvojnásobek platu a ještě k tomu svého chlebodárce vydírat odchodem, má pro soudného zaměstnavatele jedinou správnou, byť ne úplně snadnou, odpověď. Tou je rozvázání pracovního poměru. Vašeho.

Čtěte také: Jak dostat v práci přidáno

Dostanete-li se do situace, kdy chcete zvýšit mzdu a to značně radikálně, určitě svého zaměstnavatele nevydírejte. S největší pravděpodobností nejste profesionální škodovácký odborář, který má značné možnosti, jak dosáhnout vytčených cílů, případně se jim alespoň dobře přiblížit.

Mějte povědomí o mzdách kolegů a na trhu obecně

Zjistěte si, jaké mzdy mají vaši kolegové a jaké výkony odvádějí. A jak si stojíte vy v porovnání s nimi? Zcela otevřeně si zodpovězte otázku, zda jste pro vašeho zaměstnavatele přínosem, a to jak profesně, tak i lidsky. Spolupracovat s negativně naladěným morousem, který se zasměje jednou za uherský rok je pro řadu lidí spíše za trest, než potěšení. I když budete perfektní zaměstnancem, po vyřčení vašeho ultimátního požadavku si pod sebou podřežete větev.

Mějte přehled, jak se platí v dalších firmách působících ve vašem oboru.

Sledujte trh, totéž dělá i váš zaměsnavatel, a udržujte si povědomí o mzdové hladině vašeho oboru. Zajímejte se též o finanční kondici vašeho zaměstnavatele. Třeba se mu nyní nedaří, případně má negativní výhled a váš požadavek nemusí být vyslyšen z prostého důvodu – chlebodárce nemá volné zdroje. Případně se chystá investovat a navyšování mezd není na pořadu dne.

Čtěte také: Nejlepší čas na změnu práce

Pohled zaměstnavatele

Pro zaměstnavatele jsou lidé, kteří chtějí dvojnásobek a vyhrožují odchodem vnímáni jako ti, kteří hrají vabank. Současně tím vysílají signál, že se na ně nemohou spolehnout – co když se objeví lepší nabídka, na kterou zaměstnanci zareagují odchodem, aniž by s vámi o výši mzdy licitovali?

Firmy nemohou mzdy zvyšovat do konečna. Zvláště ne tehdy, pakliže zvýšili plat svým zaměstnancům před pár měsíci a na další zvyšování nemají rozpočet. Ideální je zvyšovat mzdy jednou ročně – třeba na jaře. Dobré je i zavést jedno nebo dvě několikatýdenní období v roce, kdy mohou zaměstnanci chodit za svým nadřízeným, anebo na personální oddělení s žádostí o zvýšení platu. Všem zúčastněným to dá štábní kulturu a nikdo se nebude cítit odstrčený. Určitě netolerovat výjimky, zbytečně byste si kanibalizovali systém. Budete mít přehled, kdo chce o kolik zvýšit mzdu a můžete dobře zvýšit mzdu všem, co si o to řeknou. Stejně tak zvýšit mzdu i takovým pracantům, kteří se zbytečně drží při zemi, avšak se bez nich neobejdete – velice rychle se rozkřikne po firmě, komu a kolik jste přidali. Proto nemá valný význam makáčům škrtit platy.

Proč chtějí zaměstnanci přidat

Mezi další vaše zvažování zaměstnavatele je, proč chcete přidat právě nyní. Je to rozmar, anebo máte odjinud lepší nabídku a pouze chcete, aby byla dorovnána? Mnohdy má zaměstnanec prozaičtější důvod – radikálně se mu změnila životní situace, třeba se s ním rozešel partner a on nyní musí řešit bydlení, auto apod., které předtím sdílel. Případně se mu vymkly půjčky z rukou a on (může být i žena) se pouze snaží nalézt co nejjednodušší způsob, jak přijít k dalším penězům – rychle a bez práce.

Čtěte také: Rozdíly při náborování absolventa a profesionála

Dalším důvodem je testování toho, kam váš pracovník může zajít. Zvyšování mzdy po procentech je v podstatě nekonečný proces. V jednotkách procent se nejčastěji mzdy valorizují (byť ne každoročně, jednou za dva tři roky určitě). Proto zaměstnanec zkouší, kam až se může dostat a jak rychle. S dvojnásobným zvýšením zřejmě ani nepočítá.

Poslední možností je nabídnout zaměstnanci pomocnou ruku při splácení půjček, aniž byste museli zvyšovat mzdu.

Zaměstnavatelé musí, stejně jako zaměstnanci, sledovat situaci na trhu. Jakmile vám začnou odcházet seniorní zaměstnanci jen kvůli penězům, máte problém. Nic nepotěší zaměstnance víc, když je mu zvýšena mzda aniž by s vámi o ni licitoval. Nikdy nebude s její výši stoprocentně spokojený, přesto vás může vnímat pozitivně. A odcházet z dobré firmy kvůli pár kačkám navíc prostě dobří zaměstnanci nedělají.