reklama

Zásady správné digitální bezpečnosti

redakce dne 14. 04. 2023 - 00:00

Významně snížení rizika před potenciálními digitálními útoky na internetu dosáhnete osvojením sedmi zásad.

Digitální bezpečnost nabývá na významu, neboť přibývá lidí, kteří se stali obětí obětí trestného činu. Abyste ztížili útok na váš počítač, laptop, mobilní telefon nebo tablet potenciálním útočníkům, je dobré si osvojit správné zásady digitální bezpečnosti. Shrnuli jsme je do praktického sedmera.

Internet domnělou anonymitou přitahuje útočníky z celého světa. Zkoušejí zda vás nachytají na podvodech. Některé jsou staré a značně vyčpělé, jiné nové a neotřelé.

Brouzdejte a stahujte bezpečně

Pohyb po širých online dálavách má různá úskalí. Už třeba základní pohyb po webech by měl pro vás znamenat rychlé ověření, zda doména webu, na kterém se právě nacházíte, odpovídá obsahu. Totéž platí při stahování dokumentů libovolného charakteru. Stahujte jen takové materiály, které znáte a zejména z prověřených serverů. Máte-li chytrý telefon, stahujte a instalujte do něho aplikace z oficiálních zdrojů jako je Google Play, App Store apod.

Chraňte hesla, PINy a přihlašovací údaje

Základem pro online pohyb jsou přihlašovací údaje a hesla do používaných služeb. Ať už do e-mailu, internetového bankovnictví, oblíbené investiční platformy či e-shopu se zdravou výživou. Adoptujte si osvědčenou zásadu, že heslo musí být pro každou službu unikátní. Nepoužívejte jedno heslo do více služeb. Při prolomení databáze dané služby zkouší útočníci získané přihlašovací údaje dále.

Aktuálně se za bezpečné heslo považuje osmimístné, přičemž v něm musí být jedna číslice, jedno velké písmeno a speciální znak. Chcete-li být o krok napřed před útočníky, používejte delší hesla. Dvacetiznakové heslo je mnohem bezpečnější než osmiznakové. Vyvarujte se slovníkovým heslům typu Slovník. Nejčastěji používané heslo je například ve Spojených státech Password12345 (Heslo12345). Pět nejčastějších hesel otevře až polovinu uživatelských účtů v USA. Útočníci mají cestu značně ulehčenou, když malý počet hesel chrání tak velký počet přístupů.

Hesla nikomu nedávejte

Policie, banky, úřady ani vaši blízcí okolo vás nemají právo znát vaše hesla a přístupové údaje. I když se na druhém konci telefonního sluchátka ozve autoritativní hlas policejního důstojníka nebo bankéře, nejste oprávněni jim hesla sdělit.

Hesla chraňte

Hesla chraňte jako oko v hlavě. Nepište si je na papírky, které se povalují okolo vašeho počítače, ani si je nevpisujte do diáře. Pro správu hesel je dobré používat správce hesel, odpadne tím nutnost si je zapamatovat.

Používejte pouze vlastní zařízení

Kamkoliv se přihlašujete, zvlášt to platí o vašem e-mailu, internetovém bankovnictví nebo třeba do datové schránky, používejte výlučně vaše zařízení. Nic nezkazíte ani vlastními daty nebo vlastním internetovým připojením, jedno zda pevným, mobilním nebo Wi-Fi. Použití kavárenského Wi-Fi připojení pro libovolné přihlášení do vašich služeb není prozřetelné. Obětujte pár megabyte dat, nebo počkejte až budete doma na pevném připojení k internetu.

Chraňte svůj počítač

Dobrý antivirový program je základ každého zařízení připojeného k internetu. Řada lidí zapomíná, že i mobilní telefony a tablety jsou náchylné ke zneužití. Chraňte proto i své další displeje. Výrobci antivirových programů nabízí licence pro více používaných zařízení.

Pravidelná aktualizace software

Kromě antivirového programu je dobré aktualizovat veškeré programy, které máte v počítači, včetně operačního programu, prohlížeče a ovladačů (například pro tiskárnu, skener apod.). Časté útoky vychází ze slabin programu, ve kterém útočník objeví chybu. Přes ní se následně probije do vašeho počítače. Výrobci softwaru, zvláště ti velcí, dokáží na nové bezpečnostní hrozby reagovat rychle. Záleží jen na samotném uživateli, kdy si vydanou záplatou opraví počítač.

Nejdůležitějším článkem celého procesu zůstáváte vy, coby lidský uživatel. Část podvodů na síti se netýká útoku softwaru nebo hardwaru, nýbrž útoku na vaší mysl a přesvědčení, že dotyčná osoba na druhém konci ne bankéř nebo jiný spojenec, kterému lze důvěřovat. Opak bývá poměrně často pravdou.